Spanyol bíróság: Az amnesztia ellenére is elfognák a katalán vezetőket

A spanyol legfelsőbb bíróság hétfőn megerősítette Carles Puigdemont és más katalán szeparatista vezetők elleni elfogatóparancsot, mondván, hogy a nemrég bevezetett amnesztiatörvény nem vonatkozik rájuk.

A spanyol parlament által május 30-án elfogadott és június 11-én kihirdetett amnesztiatörvény ellenére a legfelsőbb bíróság úgy határozott, hogy a törvény nem alkalmazható Puigdemont és társai esetében. A döntés komoly hatással lehet a szocialisták vezette spanyol kormánykoalícióra, és közvetlenül érinti Carles Puigdemontot, aki a 2017-es események idején Katalónia elnöke volt, és jelenleg önkéntes száműzetésben él. Puigdemont korábban reménykedett abban, hogy a törvény hatálybalépése után hamarosan hazatérhet.

A Puigdemont által alapított Együtt Katalóniáért párt bejelentette, hogy fellebbezni fog a bírósági döntés ellen. Jordi Turull, a párt főtitkára a döntést "a demokrácia alapvető normáit sértő politikai döntésnek" minősítette, és azzal vádolta meg a bírákat, hogy "államcsínnyel" akarják megakadályozni a törvény alkalmazását.

Pablo Llarena vizsgálóbíró kijelentette, hogy célja továbbra is Puigdemont, valamint volt helyettesei, Toni Comin és Lluis Puig őrizetbe vétele. Llarena szerint, ha az Együtt Katalóniáért párt megvonja támogatását a kormánytól, például a 2025. évi költségvetési törvény megszavazásakor, akkor Pedro Sánchez miniszterelnök elveszítheti kormányzóképességét, ami új választások kiírásához vezethet.

Az amnesztiatörvény nem terjed ki azokra az esetekre, ahol személyes gazdagodás céljából történt sikkasztás, vagy az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő cselekmények. Llarena szerint Puigdemont, Comin és Puig magatartása kimeríti a törvény által meghatározott kivételeket, mivel a spanyol igazságszolgáltatás szerint törvénytelen függetlenségi népszavazás költségeit az autonóm közösség kincstárából finanszírozták, ami nem szolgálta a köz érdekét, és sértette az EU pénzügyi érdekeit is.

Puigdemont pártja közleményében jelezte, hogy a politikus kész visszatérni Spanyolországba, amikor a katalán parlament megválasztja a közösség új vezetőjét a májusi választások eredményeképpen. Ha augusztus 26-ig nem sikerül megválasztani a katalán parlament elnökét, akkor októberben új regionális választásokat kell tartani.