Semmelweis-nap miatt zárva lesznek az egészségügyi intézmények

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) tájékoztatása szerint a Semmelweis-nap alkalmából hétfőn zárva tartanak az orvosi rendelők és a gyógyszertárak többsége.

Július elseje nemcsak a magyar egészségügy napja, hanem munkaszüneti nap is az egészségügyi dolgozók számára. Ezen a napon nem lesznek nyitva a háziorvosi, fogorvosi, szakorvosi rendelők, a védőnői tanácsadók és az NNGYK-ban az Anonim AIDS-szűrés Tanácsadás sem fogadja a betegeket. Az ügyeleti rend szerint azonban a folyamatos egészségügyi ellátás biztosított marad, beleértve a háziorvosi és a fekvőbeteg ellátást is.

A gyógyszerellátásról a nonstop nyitvatartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes és/vagy készenlétet tartó gyógyszertárak gondoskodnak. Az ügyeletes patikák címei és telefonszámai az NNGYK honlapján található gyógyszertár-adatbázisban kereshetők, illetve az Egészségablak applikációban is elérhető a lista.

Fontos, hogy a háziorvosi rendelők és a gyógyszertárak betegforgalmi bejáratánál jól láthatóan és olvashatóan kell jelezni a szolgálati rendet és az elérhetőségeket.

A közlemény kiemeli, hogy a mérgezés gyanúja esetén az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat a nap 24 órájában hívható a 06-80-20-11-99-es ingyenes zöldszámon, ahol tájékoztatást nyújtanak a várható tünetekről, az elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről.

Továbbá, a nap bármely szakában elérhető az Egészségvonal is, ahol a 1812-es zöldszámra érkező hívásokat fogadják, így Semmelweis-napon is.