Orbán Viktor új pártszövetség építésén dolgozik

Orbán Viktor, a magyar miniszterelnök vasárnap Bécsben tárgyal Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével és Andrej Babiš-sal, az ANO párt korábbi cseh kormányfőjével.

A megbeszélésen az európai jobboldali pártok közötti kapcsolatok elmélyítése kerül terítékre. A miniszterelnök célja, hogy létrehozzon egy új pártcsaládot, amely a közép-kelet-európai jobboldali pártokat egyesítené, beleértve a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártot, az ANO-t, valamint a Szlovén Demokratákat, Janez Jansa volt szlovén kormányfő pártját. Az új frakció ötlete akkor merült fel, amikor a Fidesz nem tudott csatlakozni a Giorgia Meloni által vezetett Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) szövetségéhez.

Az FPÖ és a Fidesz közeledése nem új jelenség, hiszen az európai parlamenti választások előtt az FPÖ EP-listavezetője, Harald Vilimsky Orbán Viktort javasolta az Európai Bizottság élére. Az Osztrák Szabadságpárt jelenleg az Identitás és Demokrácia tagja az Európai Parlamentben, ahol jellemzően antiglobalista, radikális pártok ülnek.

A tervezett pártcsalád tagjai sikeresen szerepeltek a júniusi választásokon. Az FPÖ Ausztriában győzött, és hat képviselőt küld az Európai Parlamentbe, míg a Szlovén Demokraták Szlovéniában, az ANO Csehországban, és a Fidesz Magyarországon nyert. A lengyel PiS-t magába foglaló pártszövetség pedig második helyen végzett Lengyelországban. Azonban a PiS végül úgy döntött, hogy marad az ECR-ben.

A magyar miniszterelnök ötlete több közép-európai pártnál is kedvező fogadtatásra talált, többek között a liberálisokat elhagyó cseh ANO és a szocialistáktól kitessékelt szlovák Smer pártoknál. Egy új pártcsoport alakításához hét tagállamból 23 képviselőre van szükség.

Az FPÖ hatalmasat nyert a júniusi EP-választáson és megduplázta eddigi képviselői számát, háromról hatra. A párt volt elnöke, Ausztria egykori alkancellárja, Heinz-Christian Strache korábban az Ibiza-botrányba bukott bele.

A héten ez lesz az ötödik állomása a kormányfőnek, aki legutóbb az EU-csúcson vett részt Brüsszelben. Az EU legrangosabb tisztségeit illetően semmi meglepő nem történt: az Európai Tanács is ugyanazt a három jelöltet javasolta, akik személyében a csúcsot megelőzően a három mainstream pártcsalád, a jobbközép-kereszténydemokrata Európai Néppárt, a szocialista S&D, illetve a liberális Alde megállapodott.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy a miniszterelnök kedden Párizsban találkozott Emmanuel Macronnal, Franciaország elnökével. Hétfőn hivatalos látogatáson járt Rómában Giorgia Meloni olasz kormányfőnél, ahol a két politikus leginkább a két ország együttműködéséről, illetve a magyar kormány uniós soros elnökségéről és annak prioritásairól tárgyalt. Orbán Viktor Olaszország előtt az Európai Bajnokság miatt Németországban is járt, ahol baleset érte a miniszterelnök konvoját. Az ütközésben egy rendőr meghalt, egy másik pedig megsérült. Múlt péten Olaf Scholz német kancellárral is találkozott, de emellett a Mercedes vezérigazgatójával is tárgyalt nemrég.

A Magyar Nemzetben megjelent cikkében Orbán Viktor arról írt, hogy az Európai Unió megrekedt, és a "brüsszeli bürokraták" romlásba akarják dönteni a kontinenst, valamint hogy az Európai Parlament nagy mérsékelt pártjai "a választók akaratát eltorlaszoló" paktumot kötöttek, hogy megtartsák a hatalmat. A miniszterelnök szerint erős jobboldali parlamenti frakciókat kell létrehozni és az együttműködést ki kell építeni a képviselőcsoportok között.