Feszült a helyzet Ukrajna és Fehéroroszország határán

Fehéroroszország megerősítette légvédelmi erőit az ukrán határ mentén, válaszul a megnövekedett ukrán dróntevékenységre - közölte a minszki védelmi tárca.

A Fehérorosz Köztársaság katonai és létfontosságú civil infrastruktúrájának védelme érdekében megerősítették a légvédelmet azokban a térségekben, ahol az ukrán drónok tevékenysége ugrásszerűen megnőtt, valamint a légvédelmi erők harckészültségi gyakorlat keretében történt összevonására reagálva Zsitomir megyében - tájékoztatott a fehérorosz védelmi minisztérium.

Andrej Szeverincsik ezredes, a fehérorosz légvédelmi erők parancsnoka a feszült helyzetről számolt be, amelyet az ukrán drónrepülések megsokasodása, a folyamatos légtérsértések és a határon végzett felderítési tevékenység okoz. "Szeretnénk figyelmeztetni és lehűteni azok forró fejét, akik be akarják vonni országunkat a fegyveres konfliktusba. Készek vagyunk határozottan bevetni minden rendelkezésünkre álló eszközt saját területünk és a Fehérorosz Köztársaság lakossága védelme érdekében a lehetséges légi provokációk esetében" - hangsúlyozta az ezredes.

Pavel Muravejko vezérőrnagy, a védelmi miniszter első helyettese szerint a határmenti helyzet bár nem egyszerű, egyértelmű provokáció eddig nem történt.