Botrány a Wandsworth Büntetés-végrehajtási Intézetben

Letartóztattak egy női börtönőrt a londoni Wandsworth Büntetés-végrehajtási Intézetben, miután egy videó került nyilvánosságra, amelyen láthatóan szexuális kapcsolatot létesít egy fogvatartottal a cellájában.

A The Guardian beszámolója szerint a londoni fővárosi rendőrkapitányság pénteken kezdett nyomozást a közösségi médiában gyorsan terjedő videó ügyében, amely állítólag a Wandsworth börtönben készült. A felvételen egy egyenruhát viselő nő és egy férfi fogvatartott látható intim helyzetben. A rendőrség egy nőt letartóztatott közhivatali visszaélés gyanújával, és jelenleg is őrizetben tartják. Az eset kapcsán a videó eredetiségének megállapítása is része a nyomozásnak.

A Wandsworth Büntetés-végrehajtási Intézet már korábban is negatív figyelmet kapott. Körülbelül két hónappal ezelőtt Charlie Taylor, a börtönök főfelügyelője levélben hívta fel az igazságügyi miniszter figyelmét a börtön állapotának sürgős javítására. Taylor szerint a nemrégiben végzett ellenőrzés során feltárt viszonyok "mélységesen aggasztóak" voltak, az intézet egyes részeiben káosz uralkodott, és a személyzet nem volt képes a fogvatartottak feletti ellenőrzésre a munkanap során. A börtön igazgatója, Katie Price, az ellenőrzés következtében lemondott.