Figyelem, lejár a türelmi idő az 50 forintos visszaváltási díjas palackokra!

Napokon belül véget ér a gyártók és forgalmazók számára biztosított türelmi idő az 50 forintos italos palackok és fémdobozok bevezetésére, így fontos, hogy ne vesszük figyelmen kívül a címkéket, ha nem akarunk lemondani a visszaváltási díjról.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) felhívja a figyelmet arra, hogy június 30-ával lejár a türelmi idő, amely alatt a gyártóknak lehetőségük volt alkalmazkodni az új rendszerhez. Ebben az időszakban egyszerre fordulhatnak elő a piacon a régebbi és az új, "VIGYÉL VISSZA!" felirattal ellátott palackok, ezért különös figyelmet kell fordítani a vásárláskor. Július 1-jétől, vagyis hétfőtől, egy-két kivétellel már nem forgalmazhatók italok visszaváltásra nem alkalmas csomagolásban.

A visszaváltási díjat, amelyet termékenként 50 forintért számolnak fel, vissza lehet igényelni, ha a kiürült és sértetlen italcsomagolást visszük a nagyobb boltokban elhelyezett automatákhoz, vagy a kisebb üzletekben manuálisan adjuk le. Az automaták esetében háromféle módon juthatunk hozzá a visszaváltási díjhoz: készpénzre válthatjuk az utalványt, a REpont applikáción keresztül utaltathatjuk vissza egy bankszámlaszámra, vagy jótékony célra ajánlhatjuk fel. Az utalványok beváltásával kapcsolatban fontos tudni, hogy azok nem csak levásárolhatók, de a fogyasztó választása szerint készpénzre is válthatók a kibocsátó üzlet kasszájánál.

Az OKSZ azt is javasolja, hogy a visszaváltás előtt használjuk a REpont applikációt a vonalkód ellenőrzésére, és győződjünk meg arról, hogy az automaták elfogadják-e a terméket. Ha a palackon látható a kötelező visszaváltási díjra utaló logó, de mégsem fogadják vissza, például MOHU regisztrációs hiba miatt, akkor érdemes később újra megpróbálni a visszaváltást.

A visszaváltás során fontos, hogy ne nyomjuk össze a palackot vagy italcsomagolást, mivel az automaták csak azokat fogadják el, amelyeken jól olvasható a vonalkód. Ha probléma merül fel, érdemes jelezni azt az üzlet személyzetének, akik segíteni tudnak a helyszínen.

A Mohu Zrt. közlése szerint már most naponta mintegy négyszázezer palackot váltanak vissza az emberek mintegy háromezer automatán keresztül, és ezen a héten még növelik a kézi visszaváltó pontok számát is. A rendszer felfutása után várhatóan napi több millió palackra emelkedik a visszaváltott palackok száma, a növekedést már most is napról napra tapasztalja a Mohu.

Az OKSZ tájékoztatása szerint tagvállalataik felkészültek az új rendszerre, és a Mohu Zrt. hangsúlyozza, hogy egyelőre minden szereplő tanulja a rendszert, de ez természetes. Nagyon fontos, hogy az automatákat üzemeltető boltok felügyeljék és takarítsák a visszaváltó gépeket, a megtelt tárolózsákokat cseréljék, és gondoskodjanak a folyamatos internetkapcsolatról, mivel a naponta aktívvá váló több száz termék adata éjszakánként frissül a gépeken.