Európából érkeztek az első jelentős inflációs adatok

Spanyolországban csökkent az inflációs ráta, míg Franciaországban az várakozásoknak megfelelően alakult. A spanyol kormány intézkedéseket hozott az infláció mérséklésére, beleértve a minimálbéres munkavállalók adócsökkentését és az alapvető élelmiszerek ÁFA-mentességét.

Spanyolországban az európai uniós harmonizált inflációs ráta 3,5%-ra csökkent a június végéig tartó 12 hónapban a májusi 3,8%-ról, amit az üzemanyagárak csökkenése és az élelmiszerárak lassabb emelkedése eredményezett. A maginfláció, amely kiszűri az ingadozó friss élelmiszerek és az energia árát, 3,0% volt, ami nem változott az előző hónaphoz képest.

A spanyol kormány közel 3 milliárd euró értékű inflációcsökkentő csomagot fogadott el, amely tartalmazza a minimálbéres munkavállalók jövedelemadójának csökkentését és az alapvető élelmiszerekre kivetett nulla hozzáadottérték-adó kiterjesztését.

Franciaországban az infláció éves szinten 2,5% volt, ami enyhe csökkenést jelent az előző havi 2,6%-hoz képest. Az Európai Központi Bank inflációs célja 2%.

Az európai uniós harmonizált inflációs ráta fontos mutató, mivel lehetővé teszi az egyes tagállamok inflációjának összehasonlítását.

Egy másik, Spanyolországot érintő hírben, négy veszélyeztetett fajnak tekintett edmi gazella pusztult el egy természetvédelmi központban Almería városában egy közeli zenei fesztivál után. A központ állatorvosa szerint az állatok a koncert alatt izgatottak voltak, és a legrosszabb másnap következett be, amikor nekirohantak a falnak és a nyakukat, illetve a lábukat törték. A helyi hatóságok sajnálkoztak az eset miatt, de elhamarkodottnak tartják a központ következtetéseit. Az edmi gazellákat veszélyeztetett fajnak tekintik, és észak-afrikai élőhelyükről mentették át őket.