Putyin rakétatelepítési tervei

Oroszország folytatni kívánja a közepes és rövid hatótávolságú, nukleáris tölteteket szállítani képes rakéták gyártását, és fontolóra veszi azok elhelyezését, reagálva az Egyesült Államok hasonló lépéseire Európában és Ázsiában – jelentette ki Vlagyimir Putyin a Reuters hírügynökség szerint.

A Reuters információi szerint ez a lépés gyakorlatilag megszüntetné a hidegháború egyik legfontosabb fegyverellenőrzési szerződésének, a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverekről szóló INF szerződés maradványait, ami új fegyverkezési verseny kirobbanásához vezethet az Egyesült Államok, Oroszország és Kína között.

Az INF szerződést eredetileg Mihail Gorbacsov és Ronald Reagan írta alá 1987-ben, és a két ország ebben kötelezte el magát az ilyen típusú fegyverek arzenáljának csökkentésére. Az Egyesült Államok azonban Donald Trump elnöksége alatt, 2019-ben felmondta a szerződést, azzal az indokkal, hogy Oroszország nem tartja tiszteletben a megállapodás feltételeit.

Putyin korábban azt állította, hogy Oroszország nem gyárt olyan rakétákat, amelyek az INF szerződés hatálya alá tartoznak, de miután az Egyesült Államok megkezdte a hasonló fegyverek gyártását, úgy érezte, hogy cselekednie kell. "Úgy tűnik, el kell kezdenünk gyártani a csapásmérő rendszereket, majd a tényleges helyzet alapján döntést kell hoznunk arról, hogy ha a biztonságunkhoz szükséges, akkor hol helyezzük el őket" – fogalmazott az orosz elnök.