Nyugdíjas évek: Aggodalom az európaiak körében

Az Európai Unió polgárai közül sokan aggódnak a nyugdíjas éveik anyagi biztonsága miatt, és csak kevesen érzik magukat biztosnak ebben a tekintetben.

Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) által végzett 2023-as Eurobarométer-felmérés szerint az EU fogyasztóinak csupán 42 százaléka bízik abban, hogy anyagilag biztos nyugdíjas évek várnak rájuk. Magyarországon ez az arány még alacsonyabb, mindössze 30 százalék érzi úgy, hogy elegendő lesz a nyugdíja a megélhetéshez.

Ezzel szemben azok a dolgozók, akiknek a munkáltatója hozzájárul a nyugdíjpénztári megtakarításaikhoz, lényegesen magabiztosabbnak érzik magukat: közülük 53 százalék gondolja úgy, hogy elegendő lesz a nyugdíja. A munkáltatók által nyújtott béren kívüli juttatások formájában történő hozzájárulás lehet fix összeg vagy a munkabér egy meghatározott százaléka, illetve cafeteria keretében adott támogatás.

Budai József, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint 2024 első negyedévében a munkáltatói hozzájárulások összege meghaladta a 2,4 milliárd forintot, ami 17 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A munkáltatók ezen hozzájárulásokat azoknak a munkavállalóknak fizethetik, akik legalább hat hónapja állnak munkaviszonyban velük, és a támogatás minden munkavállaló számára egységesnek kell lennie.