Globális részvényalapokba áramlott a tőke

A globális részvényalapok több mint három hónapja nem látott mértékű tőkebeáramlást regisztráltak a június 26-át megelőző egy héten, ami az amerikai infláció mérséklődésének és a kamatvágásokkal kapcsolatos piaci várakozásoknak köszönhető.

A befektetők összesen nettó 21,65 milliárd dollár értékben vásároltak részvényalapokat a megadott időszakban, ami március 13. óta a legmagasabb szintet jelenti az LSEG adatai alapján. A befektetői bizalom növekedését többek között a Svájci Nemzeti Bank idei második kamatcsökkentése és a Bank of England egyes döntéshozóinak korai kamatcsökkentésre utaló jelei is erősítették.

Az amerikai gazdasági adatok gyengébb teljesítménye, mint például a lakásépítési számok és a kiskereskedelmi értékesítési adatok, továbbá a Fed szeptemberi kamatvágásával kapcsolatos spekulációk is hozzájárultak a befektetői optimizmushoz. Az amerikai jegybank legfontosabb inflációs mutatói, a személyi fogyasztási kiadások (PCE) indexe és a maginflációs mutató is a várakozásoknak megfelelően 2,6 százalékra csökkentek.

Az amerikai részvényalapok kiemelkedően teljesítettek, 16,37 milliárd dollár nettó beáramlást regisztrálva, ami az idei év legnagyobb ilyen jellegű mozgása volt. Az ázsiai és európai alapok is pozitív eredményeket mutattak, előbbiek 3,28 milliárd dollárt, utóbbiak pedig 1,36 milliárd dollárt vonzottak.

Az ágazati alapok között a technológiai szektor állt az élen 1,1 milliárd dolláros nettó beáramlással, az ipari alapok 488 millió dollárral szintén jól teljesítettek, míg az egészségügyi alapok 608 millió dollár kiáramlást tapasztaltak. A kötvényalapok esetében is pozitív tendencia figyelhető meg, hiszen huszonhetedik hete folyamatosan beáramlást regisztrálnak, ezúttal mintegy 5,24 milliárd dollár értékben.

Ezzel ellentétben a pénzpiaci alapok 37,98 milliárd dollár nettó kiáramlást szenvedtek el, ami három egymást követő heti beáramlás után következett be. Az árupiaci szegmensben a nemesfém alapoknál egy héttel korábban tapasztalt jelentős kiáramlás után ezen a héten 343 millió dollár nettó beáramlást regisztráltak, míg az energiaalapok kiáramlása 3 millió dollárra csökkent, ami háromhetes mélypontot jelent.

A feltörekvő piaci alapoknál vegyes a helyzet: a kötvényalapok három hét óta először regisztráltak beáramlást, 973 millió dollár értékben, míg a részvényalapok már harmadik hete folyamatosan kiáramlást könyvelnek el, összesen 655 millió dollár értékben.

: Forrás: Reuters