Az MNB emlékérméket bocsát ki az EU Tanácsának magyar elnöksége tiszteletére

Az Európai Unió Tanácsának soron következő magyar elnöksége alkalmából emlékérméket bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A két címletű, 7500 forintos ezüst és 3000 forintos színesfém érmék július 1-jén kerülnek forgalomba.

Az MNB pénteki közleménye szerint az emlékérmék kiadásának napja egybeesik Magyarország EU Tanács elnökségének kezdetével, amelyet 2024-ben második alkalommal tölt be az ország, Belgium utódjaként. Az elnökség jelmondata: "Tegyük naggyá Európát!".

Az Endrődy Zoltán által tervezett érmék az értékközvetítésre és figyelemfelkeltésre helyezik a hangsúlyt, gyűjtői értékük megőrzését szolgálják. Az érmék előoldalán három jelentős épület, a Tihanyi Apátság, a Parlament és a Millenniumi emlékmű sziluettje látható, melyek az erkölcsi, politikai és kulturális értékeket képviselik. Ezt egy ülésterem absztrakt ábrázolása egészíti ki, amely a diplomáciai nyitottságot szimbolizálja.

A hátoldalon a 2024-es évszámot kettészelő nemzeti címer dominál, körülötte az "Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége" felirattal és egy stilizált vonalhálóval, amely az EU-t jelképező 12 csillagot foglalja magába, így a diplomáciai kapcsolatokat is ábrázolva.

Mindkét emlékérme 30 milliméter átmérőjű és recézett szélű. Az ezüst változat 925 ezrelék finomságú, míg a színesfém változat réz és nikkel ötvözetből készült. Mindkét típusból 5000-5000 darabot állítanak elő, az ezüstből tükörfényes, a színesfémből selyemfényes kivitelben.

Az érmék a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában lesznek elérhetőek, az ezüst változat a kibocsátást követő három hónapig, míg a színesfém változat egy évig névértéken vásárolható.