Dr. Google rendel: a magyarok diagnosztizálják magukat leginkább online

A magyarok a legaktívabbak az online egészségügyi információk keresésében, a STADA felmérése szerint, amelyet 23 európai országban végeztek és az Index is beszámolt róla. Az egészségügyi rendszerek iránti elégedettség csökken, de a hagyományos orvoslás iránti bizalom növekszik.

A STADA felmérése rámutatott, hogy a magyarok kiemelkedően gyakran fordulnak a Google-hoz egészségügyi kérdéseikkel, és szívesen olvasnak ilyen témájú cikkeket az interneten. A közösségi médiában és influenszerek oldalain is tájékozódnak, de a hagyományos orvoslásban is nagy a bizalom. A magyarok nyitottak az alternatív gyógymódokra és a holisztikus orvoslásra is.

A felmérés szerint a magyarok elégedetlenek az egészségügyi rendszerrel, különösen a hosszú várólisták miatt. Ugyanakkor a gyógyszerekhez való hozzáférés és az egészségügyi személyzet elérhetősége kevésbé jelent problémát. A magyarok hajlandóak lennének többet fizetni a jobb minőségű egészségügyi ellátásért, például magánbiztosítást kötnének vagy konkrét szolgáltatásokért fizetnének.

A felmérés kitért arra is, hogy az emberek szerint mi javíthatná az egészségügyi rendszert. Magyarországon sokan úgy vélik, hogy az orvosi bérek emelése vonzóbbá tehetné a szakmát. A digitalizáció terén Magyarország pozitívan áll, sokan látják hasznosnak az elektronikus recepteket és betegnyilvántartást. A mesterséges intelligencia alkalmazását is többen támogatják itthon, mint globálisan.

A magyarok optimistábbak a robotok és mesterséges intelligencia egészségügyi alkalmazásait illetően, mint a többi ország polgárai. A vakcinafejlesztés és a rák kezelése terén azonban kevésbé bizakodóak.

A STADA Health Report célja, hogy elősegítse az adatalapú vitát az egészségügyi témákban. A felmérés 46 ezer válaszadó bevonásával készült, és reprezentatív kor, nem és régió szerint.