Vitézy Dávid: Budapest adósságspirálja és a rejtett információk

Vitézy Dávid szerint Budapest olyan adósságspirálba kerülhet, amelyből kormányzati támogatás nélkül nem lesz kiút, és ezt Karácsony Gergely már a választási kampány során is tudta, de nem tájékoztatta a nyilvánosságot.

A Budapestért Egyesület és az LMP volt főpolgármester-jelöltje, Vitézy Dávid újabb bejegyzésében bírálta Karácsony Gergelyt, aki szerinte már a választási kampány idején is tisztában volt azzal, hogy az agglomerációs megállapodás következtében jelentős adósságba fogja sodorni a várost. Vitézy úgy véli, hogy a főváros ezzel egy olyan helyzetbe kerülhet, amelyből jelentős kormányzati támogatás vagy az említett megállapodás újratárgyalása nélkül nem lesz kiút.

A vádak szerint Karácsony a Fővárosi Közgyűlés hatáskörét megkerülve, május 21-én döntött a BKK 50 milliárd forintos likviditási válságának kezeléséről, és ezt a lépést nem kommunikálta a választók felé, ráadásul a júniusi választások előtt mindössze három héttel. Vitézy szerint ezáltal Budapestet egy olyan adósságspirálba kényszeríti a főpolgármester, amelyből kormányzati segítség nélkül nem lehet kilábalni.

Vitézy emlékeztet arra, hogy a Partizán főpolgármesteri vitáján már felhívta a figyelmet arra, hogy az agglomerációs megállapodás milyen problémákat fog okozni a jövőben, de Karácsony ezt akkor elhallgatta és letagadta. Vitézy szerint már akkor tudnia kellett volna a főpolgármesternek, hogy az agglomerációból érkező utasok féláron történő ingázása jelentős bevételkiesést fog eredményezni.

A főpolgármester a hiányzó összeget a 2025-ös márciusi költségvetésből kívánja pótolni a BKK számára, kamatokkal együtt, ami azt jelenti, hogy a következő évet 50 milliárdos mínusszal kezdené a főváros. Vitézy szerint az árcsökkenés nem járt együtt az utasszám növekedésével, így a bevételkiesés egyértelmű. Ha az állam nem nyújt segítséget, és fenntartja az eddigi adóelvonásokat, akkor ez a rendszer hosszú távon nem lesz fenntartható.

Vitézy Dávid posztját azzal zárta, hogy azok az állítások, amelyek szerint a Főváros jól járt az agglomerációs megállapodással, és nincs itt semmi látnivaló, valótlanok voltak. Hozzátette, hogy Karácsony Gergely már a kampányban is tisztában volt ezzel, de elhallgatta a nyilvánosság előtt.