Heves zivatarok várhatóak több hullámban, narancssárga riasztás a hőség miatt

A hőmérséklet 24 és 31 fok között alakul, miközben több hullámban érkeznek a heves zivatarok, amelyeket felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések is kísérhetnek.

A fátyolfelhők mellett a gomolyfelhő-képződés is erőteljes marad, és kezdetben a Nyugat-Dunántúlon rétegfelhős körzetek is előfordulhatnak. Többfelé, több hullámban kell számítani záporokra és zivatarokra, amelyeket helyenként felhőszakadás (> 30 mm) és viharos széllökések is kísérhetnek. Az ország dunántúli részében erős csapadékra lehet számítani. Az egész országra érvényes első-, illetve a középső megyékre másodfokú figyelmeztetést adtak ki a zivatarok és felhőszakadások miatt. A HungaroMet előrejelzése szerint a zivatarokat leszámítva a légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 31 fok között valószínű.

A déli óráktól ismét nagy területen kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához. Nagyobb eséllyel a zivatarokat főleg felhőszakadás kísérheti, de elsősorban a keleti országrészben még intenzívebb zivatarok várhatók, ott 30-50, helyenként 60 milliméter is előfordulhat. Emellett a középső és északkeleti területeken egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt viharos, erősen viharos széllökések és akár 3 centiméteres jégeső kíséretében.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, ott az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat – kerti bútort, szerszámot, kisebb cserépes növényt – vigyenek védett helyre. Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Pénteken már több napsütés valószínű, záporok, zivatarok többségében a középső, keleti tájakon alakulhatnak ki elszórtan, máshol már csak helyenként. A szél csak zivatarok környezetében támadhat fel. Hajnalra többfelé pára, sekély köd képződhet. Kora reggel 15-20, napközben 27-32 fokot mérhetünk.

Hétvégén sok napsütésre számíthatunk: szombaton csak helyenként északon és keleten, vasárnap néhol északon, északnyugaton alakulhat ki egy-egy frissítő zápor, zivatar. Vasárnap feltámad a déli-délnyugati szél, nyugaton, északnyugaton erős lökések kísérhetik. Enyhe, többfelé trópusi éjszakák jönnek, azaz nem megy 20 fok alá a hőmérséklet, míg nappal 29-34, vasárnap 31-36 fokot mérhetünk. A HungaroMet vasárnapra az északnyugati vármegyéket kivéve az ország egész területére 2-es szintű, narancssárga riasztást adott ki a magas középhőmérséklet miatt, ami azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet 27 fok fölött alakulhat, kánikulára készülhetünk.

Hétfőn napos idő mellett szórványosan számíthatunk záporra, zivatarra. Egy érkező hidegfront miatt északnyugaton lehet több felhő, itt néhány fokot mérséklődik a meleg. Keleten a délnyugati szél támad fel, a Dunántúlon az északnyugatira forduló szél erősödik fel.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras