Rendőri intézkedés Somorján: Fegyelmi eljárás lehet a következmény

Legfeljebb fegyelmi büntetést kaphat az a bősi rendőr, aki március végén Somorján megpofozott egy földön ülő, megbilincselt férfit. A Paraméter és a belügyminisztérium vizsgálata szerint az eset során nem történt bűncselekmény, és a rendőri brutalitás gyanúja sem merült fel, ellentétben az áldozat állításaival.

A drog hatása alatt lévő férfi, Ervin K. bevallotta, hogy pervitint fogyasztott egy barátjánál, ami rosszullétet okozott neki, nehezítette a légzését és zsibbadást érzett a végtagjaiban. A sértett elmondása szerint a kábítószer valószínűleg szennyezett volt, mivel nagyon rosszul lett tőle.

A belügyminisztériumi inspekció lezárta a március végén történt somorjai incidens vizsgálatát, és az ügyet a rendőr felettese kezeli, aki dönthet a fegyelmi büntetésről, de egyelőre még nem került sor ilyen intézkedésre.

Ervin K. feljelentést tett a rendőrök és a mentősök ellen is a nagyszombati rendőrkapitányságon. Az ügyben kihallgatták a bősi rendőrjárőr mindkét tagját, akik a helyszínen voltak, továbbá a két mentőst és egy mentőorvost. A férfi szerint a mentők és a rendőrök nem segíteni akartak neki, hanem rontani az állapotán, és állítása szerint a rendőrök brutalitása miatt nem akart a mentőbe beszállni. Ervin K. elmondása szerint a rendőrök és mentősök brutálisan bántak vele, fojtogatták és be akarták fogni a száját.

A vallomások szerint a rendőrök érkezésekor a mentősök már ellátták a férfit, aki ellenmérget kapott a kábítószer okozta negatív hatásokra. A mentősök és a mentőorvos szerint a férfi a lakásban agresszívan viselkedett, kitépte a karjában lévő kanült, és hadonászott a kezével. Egy ideig együttműködött, majd ismét agresszív lett és megpróbált megszökni, ezért bilincselték meg. A pofont akkor kapta, amikor megpróbálta megharapni az egyik rendőrt, ezt követően pedig együttműködött a hatóságokkal és a mentőkkel.

Andrea Dobiášová, a belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a rendőr az érvényes előírásoknak megfelelően alkalmazott kényszerítő eszközöket, és nem történt hatalmi jogkörrel való visszaélés. Az ügyet a rendőr felettesének adták át, aki fegyelmi eljárás keretében róhat ki büntetést.