Szentesi dráma három parlamenti felvonásban

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatának jövője vált a parlamenti vita tárgyává, ahol Varga Ferenc független képviselő és Rétvári Bence államtitkár csapott össze. A vita középpontjában a pénz és a szabadság áll.

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatának sorsa a közelmúltban került a figyelem középpontjába, miután az intézményvezető megszakította a hosszú évek óta tartó együttműködést a budapesti Keleti István Alapofokú Művészeti Iskola és Szakgimnáziummal. A helyi zeneiskola venné át a művészeti iskola szerepét, ami aggodalmat váltott ki a szülők körében, és Varga Ferenc független képviselő is melléjük állt.

Varga Ferenc kérdéseket intézett Pintér Sándor belügyminiszterhez az iskola jövőjével kapcsolatban, érdeklődve többek között a szülők tájékoztatásának hiányáról és a drámatagozat esetleges megszűnéséről.

Rétvári Bence államtitkár válaszában azzal érvelt, hogy a változások célja a magas tandíjak csökkentése, és cáfolta a drámatagozat megszűnésével kapcsolatos híreszteléseket. Az államtitkár szerint a délutáni művészeti képzést a következő tanévtől a helyi Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola veszi át, alacsonyabb térítési díj ellenében, miközben a délelőtti képzés változatlanul folytatódik.

Varga Ferenc viszontválaszában több ponton is kritizálta az államtitkár válaszát, kiemelve, hogy a Lajtha László Művészeti Iskola nem rendelkezik megfelelő feltételekkel a drámaoktatáshoz, és hogy a szülők nem értesültek időben a változásokról. A képviselő szerint a pedagógusokkal sem történt megfelelő egyeztetés, és a tandíjak tekintetében is csupán csekély megtakarításról van szó.

Varga Ferenc úgy véli, hogy az átalakítás mögötti valódi cél a szabadság megvonása és a szabad gondolkodás megszüntetése, valamint a tankerület általi teljes ellenőrzés megteremtése.