Orbán Viktor újabb sajtópert vesztett

Első fokon újabb sajtópert vesztett el Orbán Viktor, ezúttal a Hírklikk ellen indított perben, amelynek keretében 497 ezer 125 forint perköltséget és 36 ezer forint bírósági illetéket is meg kell fizetnie – számolt be a Média1.

A per hosszú ideig húzódott, mivel Orbán jogi képviselői nem a területileg illetékes bíróságon indították meg a pert, így az ügyet át kellett helyezni. A miniszterelnök több szerkesztőséget is beperelt magánszemélyként, miután azok lehozták a Spar Austria-csoport vezérigazgatójának, Hans Reischnak az interjúját, amelyben a cég magyarországi vagyona egy részének Svájcba menekítéséről beszélt, hogy az ne kerülhessen Orbán Viktor oligarcháinak kezébe.

A Fővárosi Törvényszék szerdai tárgyalásán kimondta, hogy a Hírklikk jogszerűen szemlézte az osztrák üzletember szavait, és megállapította, hogy Orbán Viktor, mint közszereplő, tűrési kötelezettséggel rendelkezik, akárcsak a sajtóban emlegetett családtagja. A bíróság szerint a cikk közügy megvitatásáról szól, és a sajtónak kötelessége volt beszámolni az üzletember nyilatkozatáról. Az ítélet ellen Orbán még fellebbezhet.

Orbán Viktor több pert is indított magánszemélyként, amelyek többségét első fokon elvesztette, de a 444.hu elleni pert végül visszavonta, míg a Klubrádió ellenit megnyerte, bár a csatorna fellebbezést nyújtott be. A Média1 információi szerint Orbán a Pécsi Stoppal szembeni döntés után fellebbezett, a többi ügy folytatása pedig egyelőre nem ismert.