100 milliárdos távhőszektor korszerűsítési program indul Magyarországon

Az Európai Bizottság döntése nyomán mintegy 30 milliárd forint érkezett Magyarországra a távhőszektor korszerűsítésére és energiaközösségek létrehozására, amely összeg az önrésszel együtt 94 milliárd forintra rúg, további 5 milliárd forint pedig új energiaközösségek kialakítását célozza.

Az Energiaügyi Minisztérium bejelentése szerint a támogatások révén Magyarország közelebb kerülhet a 2030-ra kitűzött klímacéljaihoz, amelyek között szerepel a megújuló energia részarányának 29%-ra emelése a végsőenergia-felhasználásban. A támogatásokról és a távhőszektor fejlesztéséről a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján is szó esik majd.

Az Európai Bizottság hétfőn jelentette be, hogy három magyar programot támogat a Modernizációs Alapból, amelynek keretében 76,8 millió euró (körülbelül 30 milliárd forint) érkezett meg, és a minisztérium már dolgozik a pályázatok előkészítésén, amelyek ősszel jelenhetnek meg.

A távhőtermelők zöld technológiákra való átállását elősegítő pályázat mintegy 50 milliárd forintos keretösszeggel rendelkezik, amely a megújuló forrásokra, például földhőre vagy biomasszára való átállást, valamint az elszigetelt távhőhálózatok összekapcsolását és digitális megoldások alkalmazását is támogathatja.

Egy másik, körülbelül 44 milliárd forintos pályázat energiahatékonysági fejlesztéseket tesz lehetővé az ágazatban, amely a hőveszteség csökkentését és a hálózati infrastruktúra korszerűsítését célozza, beleértve a csővezetékek rekonstrukcióját és a hőcserélők, valamint a fogyasztókat kiszolgáló hálózatrészek fejlesztését. Akár új vezetékszakaszok kiépítéséhez is hozzájárulhat, ha azok közvetlenül a megújuló hőtermelés beillesztéséhez szükségesek.

Az új energiaközösségek kialakítását ösztönző pályázat 5 milliárd forintos kerettel rendelkezik, amely a helyi megújuló energia-termelés és felhasználás elősegítését, valamint az áramhálózat terhelésének csökkentését szolgálja. A pályázati feltételek szerint a megtermelt energia legalább kétharmadát helyben kell hasznosítani, és a tiszta áram helyi felhasználását többek között energiatárolók és töltőpontok telepítése segítheti elő. A 3-8 megawattnyi új zöldenergia-termelési kapacitás létesítésével előálló tiszta áram helyi felhasználását legalább 50 energiatároló és 50 töltőpont telepítése alapozhatja meg.

A közlemény kiemeli, hogy a beruházások hozzájárulnak Magyarország megújuló energia részarányának növeléséhez, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, valamint a hazai ellátásbiztonság erősítéséhez és az importkitettségek mérsékléséhez. Az Energiaügyi Minisztérium tudatta, hogy megkezdte a már megítélt, átutalt források kiosztását célzó pályázati konstrukciók részleteinek kidolgozását. A tárca azt várja, hogy a megvalósuló beruházások hozzásegítik Magyarországot a megújuló energia részarányára, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó vállalásai teljesítéséhez.