Gyomorforgató látvány fogadta a NAV ellenőreit

Több mint harminc sertést találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy román furgonban az M44-es autóúton, Békés megyében, ahol az állatok az életben maradásért küzdöttek, és több példány már elpusztult.

A NAV pénzügyőrei egy rutinellenőrzés során állítottak félre egy román furgont az M44-es autóút egyik pihenőjében, Békés megyében. A jármű dobozos raktérén lyukakat és házilag kivágott nyílásokat fedeztek fel, míg a hátsó ajtót drótokkal rögzítették.

A furgonban összezsúfolt állapotban harminc sertés küzdött az életben maradásért, néhányuk már döglötten hevert. Az állatok egymás hegyén-hátán próbáltak helyhez és levegőhöz jutni a zárt plató kínzó fogságában. A román sofőr azt állította, hogy a sertéseket Magyarországon vásárolta, de semmilyen okmányt nem tudott felmutatni, és állatszállítási engedéllyel sem rendelkezett.

A pénzügyőrök az állatok kritikus állapota és az okmányok hiánya miatt azonnal értesítették a Békés Megyei Kormányhivatal hatósági állatorvosát. A szakember megállapította, hogy a gépkocsiban zsúfoltan szállított harminc sertés közül több már elpusztult, az élők pedig szűk helyen ziháltak, orrnyílásuk váladéktól szennyeződött. Az állatokat onnan származó településen vásárolták, ahol sertéspestis miatt karantént rendeltek el, ezért az állatorvos azonnal leölésüket rendelte el.

A NAV munkatársai és az állatorvos sajnos már nem tudtak segíteni az állatokon, de megakadályozták a fertőzés továbbterjedését. Az ügyben állatkínzás miatt feljelentést tettek.