Balog Zoltán bocsánatkérése és a kegyelmi botrány

Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület vezető püspöke, hónapokon keresztül hazudott, hogy megvédje magát, és még hivatalban lévő egyházi vezetőként is védelmez egy pedofil bűnsegédjét.

A kegyelmi botrány, amely február 2-án robbant ki és a köztársasági elnök, valamint az igazságügyi miniszter bukásához vezetett, hamarosan Balog Zoltán nevével is összefüggésbe hozták. Kormányzati források szerint "köze lehetett" a botrányhoz. Balog első reakciója az volt, hogy egy osztrák kolostorba vonult imádkozni. Közben Novák Katalin tanácsadó testületének tagjai sorra távoztak, és az államfő lemondott.

Február 13-án, a Magyarországi Református Egyház vezetőinek támogatása után, Balog, mint a zsinat lelkészi elnöke, diadalittas beszédet mondott, kijelentve, hogy az egyház nem foglalkozik kegyelmi kérvényekkel.

Balog azt állította, hogy csak a köztársasági elnök tanácsadó testületének tagjaként járt el, és Novák Katalinra hárította a felelősséget, mondván, hogy az elnök döntéseit senki sem kérdőjelezheti meg. K. Endre ügyében mások fordultak az elnökhöz, és Balog csak egyetértett a kegyelemmel, de hangsúlyozta, hogy a kérvényt nem ő nyújtotta be, és nem is terjesztette fel.

A botrány kapcsán Balog bocsánatot kért minden reformátustól, és az ügyet egyházi belügyként kezelte. Az egyházon belüli és kívüli forrongás ellenére a református vezetőség visszautasította a kritikákat. K. Endre áldozataitól nem kért bocsánatot, csupán általánosságban fejezte ki együttérzését a kiszolgáltatott gyerekekkel. Végül lemondott a zsinat lelkészi elnökének pozíciójáról, de megmaradt a Dunamelléki Református Egyházkerület vezető püspökének.

A 777 blognak adott interjúban Balog elismerte, hogy szándékosan várt a választások után a kitálalással. K. Endre felesége kereste meg a kegyelmi kérvény ügyében, és Balog egy személyes beszélgetés alapján döntött úgy, hogy segít neki. A püspök szerint K. Endre "jó szándékú ember", akit "csapdába csaltak", és úgy érezte, hogy a büntetése aránytalan volt. A riporter, Mártí Zoltán, aki egyébként a kormánypropagandát erősíti, meglepő módon kemény kérdéseket tett fel, és Balog elismerte, hogy személyes kapcsolatba került K. Endrével, és meg volt győződve az ártatlanságáról.