Új korszak az érettségiben: hamarosan kezdődik a pontszámítás

Az érettségi vizsgák új szakaszába léptek, az írásbelik után a szóbeli vizsgákra kerül sor, és a diákok hamarosan megtudhatják teljesítményük eredményét. Az Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatása alapján a középszintű szóbelik még zajlanak, és július 3-ig tart a tavaszi érettségi időszak, amely után megkezdődik a pontszámítás.

Az írásbeli vizsgák május 6. és 27. között zajlottak, ahol 112 700 diák adott számot tudásáról 1161 helyszínen. Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 5. és 12. között kerültek megrendezésre 108 tárgyból 242 helyszínen, 45 ezer diák részvételével. A középszintű szóbelik június 17-én kezdődtek, és július 3-ig tartanak.

A diákok a szóbeli vizsgákra már az írásbeli eredmények ismeretében érkeztek, mivel az intézmények lehetőséget biztosítottak a kijavított feladatlapok megtekintésére. Az érdemjegyeket a két vizsga összpontszámából számítják ki, ahol a 3-as, 4-es, és 5-ös jegyekhez eltérő százalékokat kell elérni, de a minimum mindkét vizsgatípusnál 25 százalék. Ha valaki az írásbelin nem ért el 12 százalékot, nem mehet szóbelizni, és ezt a százalékot kell elérni a szóbelin is a vizsga teljesítéséhez.

Az idei érettségi vizsgákon a 2020-tól bevezetett új Nemzeti Alaptantervhez igazodó változások léptek életbe. A magyarérettségin bővült a kötelező életműtételek listája, a matematika és a digitális kultúra tantárgyaknál az emelt szint tételeit közzétették, és a középszintű szóbelihez mintatételek is elérhetők. A történelemérettségin a politikatörténeti témák aránya nőtt, míg az életmódtörténet visszaszorult. A biológia és kémia szóbeliknél választható a gyakorlati feladat vagy projektmunka bemutatása. Az élő idegennyelvi szóbeliknél évek óta nincs változás, a tételek tizedét frissítik évente.

Ha a szóbeli vizsgán a diák felelete nem éri el a 12 százalékot, az elnök egy alkalommal póttételt húzat, és a kapott pontokat felezik. A szóbeli vizsgák eszközhasználatát illetően, a magyar érettségin irodalmi szöveggyűjtemény, történelemből atlasz, matematikából emelt szinten képlettár, középszinten körző, vonalzó, szögmérő, számológép, négyjegyű függvénytáblázat használható. A középszintű szóbeliken a diákok csak tollat vihetnek magukkal.

Az eredményhirdetés időpontját a vizsgabehívó tartalmazza, ahol a diákok megkapják az érettségi eredményeikről kiállított dokumentumokat. Ha a vizsgázó nem tud részt venni az értekezleten, egy általa írásban meghatalmazott személy átveheti a bizonyítványát.

Azoknak, akik a tavaszi vizsgaidőszakban nem érettségiztek le sikeresen, lehetőségük van pótvizsgát tenni, vagy az őszi vizsgaidőszakban javítani. Szeptember 5-ig lehet jelentkezni az október–novemberi érettségi vizsgákra, ahol a diákok újra megmérettethetik magukat.