Magyar rendszámot kaphatnak a pápai amerikai katonák

A NATO-csúcsra való felkészülés részeként megkezdődik a társadalmi egyeztetés egy olyan jogszabálytervezetről, amely lehetővé teszi a Magyarországon szolgáló amerikai katonák számára, hogy könnyített eljárásban magyar rendszámot kapjanak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Facebook-oldalán jelentette be, hogy hamarosan elindul a társadalmi egyeztetés a jogszabálytervezetről, amely érinti a pápai légibázison szolgáló katonákat. A bejelentés az amerikai nagykövet, David Pressmannal folytatott megbeszélés után történt.

A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy Magyarország elkötelezett és lojális tagja a NATO-nak, amelynek fennállásának 75. évfordulóját ünnepli, és Magyarország már 25 éve része ennek az összefogásnak. Azonban a múltban nem volt mindig zökkenőmentes a kapcsolat, amit jól példáz a rendszámok ügye is.

David Pressman korábban beszédében kiemelte, hogy bár a Magyarországon szolgáló amerikai katonákat a magyar hadsereg barátságosan fogadta, a kormány részéről kevésbé tapasztalható ez a barátságos hozzáállás. Mint példát hozta fel, hogy a kormány már több mint három éve nem ad rendszámot az amerikai katonák családi autóihoz, ami miatt havonta több tízezer forintot kell fizetniük az ideiglenes regisztrációért.

A NATO-csúcs kapcsán érdemes megemlíteni, hogy az Egyesült Államok tervezi Örményország és Azerbajdzsán meghívását a július 9-e és 11-e között tartandó washingtoni eseményre, amelynek keretében elő akarják mozdítani a két ország között zajló béketárgyalásokat. Örményország és Azerbajdzsán nem NATO-tagjelöltek, de részt vesznek a NATO Partnerség a Békéért programjában. A két dél-kaukázusi volt szovjet tagköztársaság között régóta konfliktusos a viszony, amely a Hegyi-Karabah régióért vívott háborúkban is megnyilvánult. A béketárgyalások előmozdítása jelentős lépés lehet a régió stabilitása szempontjából.