Állami kézbe kerültek Tiborczhoz közel álló befektető napelemparkjai

Az MVM Zöld Generáció Zrt. megvásárolta az Innovolt Kft. és a Tatooine Solarpark Kft. üzletrészeit, ezzel átvéve a Vas és Jász-Nagykun-Szolnok megyei napelemparkok feletti irányítást.

Az MVM Zöld Generáció Zrt. bejelentette, hogy megszerezte az Innovolt Kft. és a Tatooine Solarpark Kft. üzletrészeit, így az állam tulajdonába kerültek a Sárfimizdón, Gersekaráton és Túrkevén található napelemparkok, valamint a Tiszapüspöki külterületén tervezett gigantikus naperőmű-fejlesztés is. A hvg.hu szerint ezeket a parkokat eredetileg Adnan Polat, Orbán Viktor miniszterelnök török barátja fejlesztette, de később eladta az energetikai vállalkozásait.

A három naperőművet három különböző leányvállalaton keresztül szerezte meg az Innovolt, amely cég Tiborcz István BDPST-csoportjával azonos címen működik. Az Innovolt alapítói között volt Sájer Gábor is, aki korábban az Elios nevű cégben is érintett volt, amely cég költségvetési csalás gyanújába keveredett. A Tatooine Solarpark Kft.-t eredetileg Adnan Polat alapította 2016-ban, majd 2020 végén Sájer Gábor vette át a céget, és 2022 első hónapjaiban megjelentek benne Tiborcz István üzlettársai, majd egy Tiborcz Istvánhoz köthető magántőkealap is.

Az Innovoltnak és a Tatooine-nak több mint 50 milliárd forint az eszközállománya, ennek ellenére 2023-ban mindössze egymilliárd forint árbevétele volt, és 300 millió forint adózott eredményt ért el. A három leányvállalatot 2023 végén együttesen 10 milliárd forintra értékelték, igaz, csaknem 40 milliárd forintnyi hitel kellett a 138 MW összteljesítményű erőművek finanszírozásához.

Az MVM leányvállalata június közepén szerezte meg a Tatooine Solarpark Kft.-t, amely a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tiszapüspöki külterületén hetven hektáron hajt végre gigantikus naperőmű-fejlesztést. Az Innovolt eladói között szerepelt a Voyager Magántőkealap, amelyet a Mol Vagyonkezelő tulajdonában lévő alapkezelő igazgat, illetve a Green Energy Investhoron keresztül a Central European Opportunity Magántőkealap, amely szintén Tiborcz Istvánhoz köthető.