A magyar emeletes vonatok karbantartási megállapodása

A Stadler Magyarország Kft. és a MÁV VAGON Kft. közötti új megállapodás értelmében a Stadler 40 darab emeletes KISS motorvonatának karbantartását és hibajavítását végzi a következő 10 évben. A szerződés magában foglalja a szükséges alkatrészek biztosítását és az esetleges baleseti javításokat is.

A 2017 és 2019 között beszerzett 40 darab emeletes KISS típusú villamos motorvonat karbantartását a Stadler szakfelügyelete mellett a MÁV VAGON munkatársai végzik továbbra is, Szolnokon található telephelyükön. A szerződés három teljesítési szakaszból áll, amelyek a garanciális időszakot és a nagyrevíziókat is magukban foglalják.

A mostani szerződés alapját a korábban, 2012 és 2018 között beszerzett 63 darab FLIRT motorvonatra kötött hasonló megállapodás adta, amely szerint a karbantartási munkálatokat a megrendelő saját munkatársaival és telephelyén, a gyártó szakmai felügyelete mellett végezte. A karbantartás alatt álló járművek üzemkészsége a szerződés időtartama alatt folyamatosan 94% felett volt.

A Stadler Magyarországon eddig összesen 195 járművet értékesített, és közel 800 munkavállalót foglalkoztat. A Stadler által szállított járművek jelentős részét képezik a MÁV-START futásteljesítményének, és az utasok közel fele választja a svájci gyártó motorvonatait.