Kötelező akciózás eltörlése és a várható áremelkedések

Napokon belül véget ér a kötelező akciózás rendszere, amelyet a kormány a cél elérése után szüntet meg. Vámos György közgazdász szerint az intézkedés megszüntetése áremelkedést fog eredményezni, de a kiskereskedelmi forgalom növekedését nem állítja meg.

A kötelező akciózás eltörlésével kapcsolatban Vámos György közgazdász úgy véli, hogy a korábbi árstopos termékek árai emelkedni fognak, de ez eltérő mértékű lesz az egyes termékek esetében. Vámos hozzátette, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekvő tendenciája tovább fog folytatódni, mivel az élelmiszerkereskedelem versenye élénk marad, és az árstopos termékek nem képviselnek jelentős súlyt a fogyasztói kosárban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentette, hogy 2024. július 1-jétől megszűnik a kötelező akciózás, amelyet tavaly júniusban vezettek be, és több mint egy évig volt érvényben. A kötelező akciózás mértékét a kormány tavaly augusztusban másfélszeresére növelte, és jelentősen bővítette az érintett termékkört. A kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében 10%-ról legalább 15%-ra emelkedett, és a szabályokat kiterjesztették a korábbi 8 árstopos termékfajtára is.

Vámos György szerint a kötelező akciózás eltörlésével helyreállhatnak a torz árarányok, például az 1,5%-os zsírtartalmú tej és a 2,8%-os tej árai közötti különbség. A vásárlók az elmúlt években nyolc terméket vásárolhattak meg befagyasztott, majd beszerzési áron, ami a kereskedőknek veszteséget okozott. A veszteségeket a cégek más termékek árainak emelésével próbálták kompenzálni, de ez a vásárlók érzékenysége miatt korlátozott volt.

Vámos György úgy véli, hogy a kötelező akciózás megszüntetése után a nyolc termék ára emelkedni fog, de a boltok valószínűleg nem egy lépésben fogják megemelni az árakat. Az árfigyelő rendszerének megtartása adminisztratív terhet jelent, de Vámos szerint ez jó irány, mivel az árfigyelőn szereplő árakat figyelemmel kísérik a vásárlók, a kiskereskedelmi cégek és a gyártók is.

Az árstopos (később beszerzési árhoz kötött) termékek a következők voltak:

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt (BL 55)
  • finomított napraforgó-étolaj
  • házi sertéscomb
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej
  • tyúktojás
  • étkezési burgonya, az újburgonya kivételével.