Magyarok segítenek az FBI-nak elkapni a kriptocsalókat és eltűnt személyeket keresni

Sokan úgy gondolják, hogy reménytelen az ellopott digitális valuták előkerítése és az eltűnt személyek megtalálása, de a magyar szakértők segítségével ezek a feladatok sem lehetetlenek.

Tavaly a kriptovaluták kárára elkövetett csalások összértéke mintegy 53 százalékkal növekedett, ami a szakértői becslések szerint mára meghaladja a 3,9 milliárd dollárt. Az ilyen bűnszervezetek, mint például a hírhedt zsarolóvírus fejlesztő Lazarus Group, csak tavaly önmagában is mintegy 359 millió dolláros kárt okozott a legfrissebb szakági jelentések szerint. Évente 43 ezer kripto csalást jelentenek be a hatóságoknak.

Bár sokan úgy vélik, soha nem lehet a csalók nyomára bukkanni, a szakemberek szerint egyáltalán nem egyszerű feladat digitális nyomok nélkül eltüntetni vagy tisztára mosni a bűnösen megszerzett kriptovalutákat a blockchain hálózaton. Léteznek nyomozást megnehezítő trükkök és technikák, de a kimenetel esélyei meglehetősen kiegyenlítettek.

A világon mintegy fél tucat elemzőszoftver és az állami szereplők mellett nagyságrendileg 50-100 erre szakosodott elemző csapat üldözi a kripto bűnözőket, amelyek közül egy ma már hazánkban is elérhető. A csapat jelentős elemzői tudással, a legmagasabb nemzetközi vizsgákkal és a világ egyik legismertebb analitikai programjával ered a kripto csalók nyomába, és már komoly eredményekkel is büszkélkedhetnek.

R. Kiss Sándor, a Fairlight Services operatív vezetője név nélkül két érdekes példáról számolt be. Az egyik esetben egy közepesen összetett fedezeti tőkeelvonást bogoztak ki, aminek az anyaga az FBI asztalán landolt, a másik esetben pedig egy válóperben találtak meg közel 700 ezer dollárnyi elrejtett kripto vagyont Las Vegas legnagyobb családjogi irodájának megbízásából. Mind a két ügyben közös volt, hogy rengeteg elemzéssel és gondolkodással, na és persze egy kis szerencsével egyik esetben sem volt varázslat megtalálni a megoldást.

A magyar szakértők nem csak a kriptocsalások elleni harcban vesznek részt, hanem eltűnt személyek megtalálásában is segítenek. Egy ilyen eset Amy Lynn Bradley, aki 1998-ban tűnt el egy karibi luxushajóúton. Az eltűnése óta eltelt 26 év alatt több szemtanú is látni vélte őt, és a családja még mindig reménykedik a megtalálásában. A szövetségi nyomozóiroda (FBI) mesterséges intelligencia segítségével alkotott képeket Amyről úgy, ahogy most, 50 évesen nézhet ki, és a család 25 ezer dolláros jutalmat ajánlott fel használható információért.