Karácsony Gergely és a TISZA Párt együttműködése

Karácsony Gergely főpolgármester megerősítette, hogy elfogadja a Kúria döntését és további öt évig tölti be Budapest főpolgármesteri posztját, de nem fordul az Alkotmánybírósághoz.

A Kúria megerősítette a Nemzeti Választási Bizottság döntését. Az ATV Egyenes beszéd című műsorában Karácsony elmondta, hogy nem tervez az Alkotmánybírósághoz fordulni, mivel a Kúriát független testületnek tartja, az Alkotmánybíróságot viszont politikai testületnek nevezte.

A választásokat követően a Fővárosi Közgyűlés új összetételében a Fidesz mellett a Magyar Péter vezette TISZA Párt is jelentős mandátumszámot szerzett. Karácsony Gergely a Telex összefoglalója alapján kifejtette, hogy bár nem ismeri a TISZA Párt képviselőit és programját, nyitott az együttműködésre velük, és úgy véli, hogy a TISZA Párt szabad mandátuma lehetőséget teremt a közös munkára. A főpolgármester szerint a TISZA Párt programja a fővárost illetően még eléggé szabad, így biztosan együtt tudnak majd működni.

Karácsony tervei között szerepel, hogy felhívja Magyar Pétert, a TISZA Párt vezetőjét, hogy megbeszéljék a jövőbeni együttműködés részleteit. A főpolgármester élő adásban kérte el Rónai Egontól Magyar Péter telefonszámát, jelezve, hogy minden listavezetővel le akar ülni beszélgetni a programjukról, beleértve Vitézy Dávidot, a Kutyapártot és a Fideszt is. Karácsony Gergely kijelentette, hogy hamarosan kezdeményezni fogja a kapcsolatfelvételt a TISZA Párttal, és viccelődve megjegyezte, hogy valamelyik közös ismerősüktől kér hozzá egy számot, vagy esetleg Rónai Egon rendelkezik-e vele.

A főpolgármester a választásokkal kapcsolatban kifejtette, hogy meggyőződése szerint a kormánypárt manipulálta a választásokat, és ezért nyújtotta be az újraválasztási kérelmét. Az újraszámlálás során tapasztalt "teljes káosz" és a fideszes kerületekben történt szavazatszámok eltérései miatt kérték a választások megismétlését, amit a Kúria elutasított. Karácsony szerint a Fővárosi Közgyűlést meg akarták bénítani, de ez nem sikerült, és nem igaz, hogy nem lesz többsége a közgyűlésben, mivel a TISZA Párttal még nem beszélt, és mivel majdnem annyi képviselőjük lesz, mint a Fidesznek, még bármi lehet. A főpolgármester hozzátette, hogy a választók tudatos megtévesztése volt, hogy a Fidesz két jelöltet is támogatott, akiből az egyiket, Szentkirályi Alexandrát az utolsó pillanatban visszaléptették.

Karácsony Gergely Facebook-oldalán is megerősítette, hogy elfogadja a Kúria döntését és nem fordul az Alkotmánybírósághoz. Vitézy Dávid ugyanakkor úgy reagált, hogy az alkotmányjogi panasszal a választási eljárásról szóló jogszabályok szerint mindkét jelölt élhet, ennek lehetőségét pedig ő maga fenntartja.

A műsorban Karácsony arra is reagált, hogy mennyivel lesz októbertől nehezebb dolga, miután a Fővárosi Közgyűlésben nem lesz többsége az őt támogató MSZP-DK-Párbeszéd koalíciónak, akik hat mandátumot szereztek, szemben a Fidesz és a Tisza Párt 10-10 helyével. Mint fogalmazott, nem mellette kell voksolni, mivel a Közgyűlésben a város működőképességéről és fejlesztéséről esik szó. "A legtöbb esetben még a Fidesz-frakció is meg tudja szavazni az előterjesztéseket. Nem olyan kérdésekről fogunk szavazni, amelyek mélyen megosztják a magyar közéletet" – hangsúlyozta.