Így nézne ki egy háború Izrael és a Hezbollah között

Míg a világ figyelmét a Hamász elleni harc köti le, a Hezbollah és Izrael közötti konfliktus is egyre fokozódik. A Hezbollah a múlt héten indított jelentős rakétatámadást Izrael ellen, válaszul egy izraeli légicsapásra, amely egy magas rangú parancsnokukat ölte meg. A harcok miatt mindkét oldalon mintegy 140 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát.

Az északi határon hónapok óta tartó harcok során a Hezbollah több ezer rakétát, páncéltörő rakétát és drónt lőtt ki, mire Izrael több ezer légicsapással válaszolt. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint sem Izrael, sem a Hezbollah nem törekszik szélesebb körű háborúra, de a helyzet "a lendület potenciálisan ebbe az irányba mutat". Izrael Katz külügyminiszter figyelmeztetett, hogy országa közel áll a döntéshez a háború indításáról, és egy totális háborúban a Hezbollah megsemmisülne.

A Hezbollah a Nemzetközi és Stratégiai Tanulmányok Központja szerint a világ legjobban felfegyverzett nem állami szereplője, és Irán, Szíria és Oroszország segítségével kifinomult arzenált épített ki. Michael Oren, Izrael korábbi nagykövete az Egyesült Államokban szerint a Hezbollah stratégiai fenyegetést jelent Izraelre, és képesek túlterhelni az ország légvédelmi rendszereit.

A Hezbollah drónfelvételeket tett közzé Izrael Haifa kikötőjéről, demonstrálva képességüket az izraeli légvédelem áthatolására. A 2006-os háború óta a csoport megerősítette arzenálját és jelentős harctéri tapasztalatot szerzett Szíriában.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter szerint háború esetén Izrael "visszabombázná Libanont a kőkorszakba". A Hezbollah, mint állam az államban, mélyen beágyazódott Libanon civil lakosságába, és az emberi jogi csoportok bírálták Izraelt a 2006-os háborúban alkalmazott túlzott erő miatt.

A Hezbollah és a Hamász október 7-i támadásai után Daniel Byman, a Georgetown Egyetem professzora szerint a helyzet enyhítéséhez az út Gázán keresztül vezet, és ha a Hamász beleegyezik a tűzszünetbe, a Hezbollah is tiszteletben fogja tartani azt. Egyre több elemző látja úgy, hogy a Hezbollah elleni eszkaláció elkerülhetetlen része az Iránnal vívott szélesebb körű háborúnak.

Eyal Hulata, Izrael korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója szerint Irán nukleáris programjában példátlan előrelépést tesz, miközben a Hezbollah és Izrael közötti konfliktus folytatódik. Amos Hochstein, Joe Biden amerikai elnök globális energiaügyi megbízottja szerint egy baleset vagy hiba miatt könnyen kicsúszhat a helyzet az irányítás alól.

Hochstein a határ menti feszültségek enyhítésére irányuló tárgyalásokon vesz részt, és aggodalmát fejezte ki egy esetleges félreértés vagy baleset miatt, ami háborúhoz vezethet. Az izraeli kormányra nyomás nehezedik, hogy megoldást találjon a kitelepített emberek otthonaikba való visszatérésére. Byman szerint egy szélesebb körű megállapodásra van szükség a civilek biztonságának helyreállításához.