Benkovich atya nyugdíjazása: a Győri Egyházmegye közleményt adott ki

A Győri Egyházmegye közleményben reagált Benkovich Ferenc nyugdíjazásával kapcsolatos eseményekre, hangsúlyozva, hogy az érintettek megértették és elfogadták a döntést.

Majdnem egy hónap telt el azóta, hogy nyilvánosságra került, Veres András győri megyéspüspök nyugdíjba helyezi Benkovich Ferencet, Győr egyik legismertebb plébánosát. A nyugdíjazás június 15-én történt meg, és a megyei egyházmegye most szólalt meg először az ügyben. A közlemény szerint a Szentlélek Plébánia lelkipásztori ügyében előzetes, részletes egyeztetésre került sor, amit minden érintett megértett és elfogadott.

A közlemény reagál a Magyarósi Csaba által készített, "A Ferenc atya története" című videóban elhangzottakra is, amelyet 80 ezren tekintettek meg a YouTube-on. A videóban szereplő nyilatkozatok szerint a plébános maradni szeretett volna, de a püspök másképp döntött.

Benkovich Ferenc a Szemléleknek adott nyilatkozatában beszélt a nyugdíjazásról, elmondva, hogy jelezte a püspöknek maradási szándékát, de a püspök telefonon közölte vele a nyugdíjba helyezés tényét. A plébános hozzátette, hogy a püspök válasza egyértelmű elutasítás volt, és Pünkösd utáni kedden értesítette, hogy augusztus elsejével el kell hagynia a plébániát.

A közlemény kitér arra is, hogy Veres András megyéspüspököt gazdasági vagy jogi korrupcióval kapcsolatos vádak érték, de az egyházmegye ezt határozottan cáfolja, és egyházi források sem tudnak ilyen ügyekről.

A Győri Egyházmegye közleményében említést tesz a gyermekeket érintő bűncselekmények elfedésével kapcsolatos vádakról is, hangsúlyozva, hogy a Gyermekvédelmi Bizottság a vatikáni normatív elvárásoknak megfelelően működik, és szükség esetén a hatóságok bevonásával jár el.

A megyéspüspök tevékenységét védelmezve a közlemény kiemeli, hogy Veres András minden esetben a szentszéki normák és a magyar jogszabályok szerint járt el, azonnal elrendelve a vizsgálatokat és indokolt esetben feljelentést kezdeményezve.

A dokumentum végén a lelkipásztorokat és a hívőket arra kérik, hogy kerüljék az egyház egységét és kormányzását zavaró, igazságtartalom nélküli megnyilvánulásokat. Benkovich atya a híveknek azt üzeni, hogy ne hagyják el a Jóistent, és bízik abban, hogy nem kötik hitüket egy személyhez, és továbbra is vallásgyakorló emberek maradnak.

Érdekesség, hogy a győri Szentlélek templom hívei levélben kérték Ferenc pápa segítségét, miután Veres András nyugdíjazta lelkipásztorukat, azonban a pápa nem segített, és Benkovich atyának augusztus elsején el kell hagynia templomát.