A Kúria szerint nem lesz új főpolgármester-választás Budapesten

A Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, amely szerint a következő öt évben én maradok Budapest főpolgármestere – írta Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A Kúria elutasította Vitézy Dávid fellebbezését is.

Karácsony június 17-én nyújtotta be a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és az egész városban történő megismétlését kérő kérelmét, miután újraszámolták a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait. Kérelmét annak ellenére nyújtotta be, hogy az NVB az érvénytelen szavazatok újraszámolása után úgy találta, hogy ő nyerte meg a budapesti főpolgármester-választást 41 szavazattal.

Karácsony most azt írja, hogy "megpróbálták ellopni a főpolgármester-választást is – de nem sikerült nekik". Szerinte a Fidesz és a kormány megpróbálta összezavarni a választókat, amit több lépésben hajtottak végre. Elmondása szerint ennek része volt, hogy az EP és önkormányzati választásokat egy napon tartották, az utolsó pillanatban megváltoztatták a fővárosi közgyűlés megválasztásának szabályait, miközben arra is ügyeltek, hogy "még a legapróbb részletek is Vitézy Dávid, az Orbán-kormány volt államtitkára előnyére szolgáljanak" .

Karácsony szerint Szentkirályi Alexandra, "a hivatalos Fidesz-jelölt" egyetlen feladata az volt, hogy érvényessé tegye a valódi Fidesz-jelöltet az ellenzéki szavazók előtt, és az utolsó pillanatban visszalépjen a javára. Hozzátette: "Szentkirályi utolsó pillanatos kiszállása felfedte az igazságot, de kevés idő maradt, hogy ezt minden választónak elmagyarázzák. Mégis, így sem sikerült nekik nyerniük" . Az érvénytelen szavazatok újraszámolását is a Fidesz erőfeszítésének nevezte. Karácsony szerint ennek elrendeléséhez szükséges jogi feltételek egyike sem teljesült. Az NVB újraszámolását kaotikusnak nevezte. "Nem vádolok senkit szándékos választási csalással, de mindenképpen furcsa, hogy a Fidesz által vezetett kerületekben a Fidesz polgármesterei által irányított kerületekben majdnem másfélszer annyi új Vitézy-szavazatot találtak az érvénytelen szavazatokhoz képest, mint az ellenzéki polgármesterek által vezetett kerületekben" – írta. Kijelentette:

A Kúria végső döntése lezárta ezt a vitát. Természetesen nem fogok lemondani a főpolgármesteri tisztségről, mondjon le az, aki megpróbálta félrevezetni a budapestieket és aki nem volt képes tisztességes újraszámolást végezni.

Megköszönte mindazoknak, akik rá szavaztak, mondván, ez "bátorítás a zöld, szolidáris és szabad Budapest további építésére". Köszönetet mondott azoknak is, akik nem rá szavaztak, mert ez ösztönzést adott neki és csapatának, hogy még keményebben dolgozzanak.