Zelenszkij elnök utasítást adott az UDO tisztogatására

Az Ukrán Állambiztonsági Hivatal (UDO) új vezetője, Olekszij Morozov ezredes tisztogatást hajt végre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasítására, miután két magas rangú tisztet összeesküvés vádjával letartóztattak.

Volodimir Zelenszkij elnök a tisztogatásra azután adott utasítást, hogy az Ukrán Állambiztonsági Szolgálat (SZBU) a múlt hónapban bejelentette: két Állambiztonsági Hivatalbeli ezredest fogtak el, akiket azzal vádolnak, hogy Oroszországgal együttműködve megpróbálták meggyilkolni az ukrán elnököt és más magas rangú vezetőket, beleértve Kirilo Budanovot, az ukrán katonai hírszerzés vezetőjét.

Zelenszkij hétfőn mutatta be Morozov ezredest, és kijelentette, hogy a főtiszt elsődleges feladata az lesz, hogy a jövőben csak azok kerüljenek az általa vezetett hivatalhoz, akik elkötelezik magukat Ukrajna iránt.

A tisztogatás előzményeként Zelenszkij májusban menesztette Morozov elődjét, Szerhij Rugyot, miután az SZBU őrizetbe vette a hivatal két alkalmazottját. Az állambiztonság szerint ők az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB) együttműködve szivárogtattak ki titkos információkat.