WHO figyelmeztetés hamis fogyasztószerek miatt

A Világszervezet figyelmeztetést adott ki a hamis szemaglutid-alapú termékek terjedése miatt, amelyeket a fogyást elősegítő csodaszerként árulnak, noha eredetileg a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére fejlesztették ki. Az IFLScience szerint a WHO 2022 óta észleli a hamisított termékek megszaporodását, és ez az első alkalom, hogy a szervezet közleményt ad ki a problémáról.

Dr. Yukiko Nakatani, a WHO gyógyszerekhez való hozzáférésért felelős főigazgató-helyettese arra kér mindenkit, hogy ne használjanak gyanús gyógyszereket, és jelentsék azokat az illetékes hatóságoknak. A szemaglutid termékek a glukagonszerű peptid (GLP-1) hormon utánzásával segíthetnek a fogyásban, de elsődleges céljuk a cukorbetegség kezelése.

A WHO szerint a hamisított gyógyszerek egészségügyi szövődményekhez vezethetnek, és előfordulhat, hogy az injekciók más, nem jelzett hatóanyagokat is tartalmaznak. Kórházakban már történtek esetek, amikor a hamis készítmények használata után a páciensek hipoglikémiát és görcsrohamokat szenvedtek, sőt volt, aki kómába esett.

A Novo Nordisk által gyártott Ozempic rendkívül drága, egyhavi adag közel 1000 dollárba, azaz körülbelül 370 ezer forintba kerül, ami hozzájárulhat a hamisítványok piacának növekedéséhez. A WHO nem ajánlja ezeknek a termékeknek a használatát, mivel a hamisított szerek súlyos egészségügyi kockázatot jelenthetnek.