Ursula von der Leyen újrázása: Megállapodás a három nagy európai pártcsalád között

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a Politico értesülései szerint a három nagy európai pártcsalád megegyezett az Európai Unió csúcsvezetőinek személyéről.

A Néppárt, a szocialisták és a liberálisok közös javaslata szerint Ursula von der Leyen maradna a Bizottság élén, António Costa kerülne az Európai Tanács élére, míg Kaja Kallas a kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztot töltené be. Von der Leyen jelenlegi bizottsági elnököt a legnagyobb EP-frakciójú, jobbközép Európai Néppárt mondta be előre csúcsjelöltnek, és a csoport messze a legtöbb mandátumot szerezte a június 6-9. közötti EP-választáson. A néppárt adja a jelenlegi EP-elnököt is a máltai Roberta Metsola személyében, aki szintén újrázna.

Ez a három név már a június 17-ei informális EU-csúcs előtt is napvilágot látott, de akkor még nem született meg az egyezség. A döntés elmaradása után a kérdés a csütörtökön kezdődő brüsszeli EU-csúcson került ismét napirendre, ahol az unió vezetői arról döntenek majd, hogy elfogadják-e a javasolt neveket.

A megállapodást a Néppárt részéről Kiriakosz Mitszotakisz és Donald Tusk, a szocialisták oldaláról Olaf Scholz és Pedro Sánchez, míg a liberálisok részéről Emmanuel Macron és Mark Rutte kötötte meg a FAZ és a Politico információi szerint.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök azonban nem részese az alku megkötésének, de a néppárti delegáció tájékoztatja majd őt a döntésről, és Von der Leyen személyesen tárgyal Melonival az olaszoknak járó bizottsági portfólióról, mint olasz miniszterelnökkel, nem pedig a Fratelli d'Italia párt és az Európai Konzervatívok és Reformerek EP-frakció vezetőjeként.

Az Európai Tanácsnak minősített többséggel kell döntenie a személyi kérdésekről, ami azt jelenti, hogy a tagállamok 55 százalékát és a lakosság 65 százalékát képviselő vezetőknek kell igennel szavazniuk a sikeres döntéshez. Ehhez megerősített minősített többségre van szükség, amely legalább 20 olyan állam- és kormányfő szavazatából áll, akiknek államai az EU lakosságának 65 százalékát képviselik.

Az uniós csúcspolitikában folyó hatalmi harcok miatt nem zárható ki, hogy az EU-csúcson mégis váratlan fordulat következik be az ügyben. Az Európai Parlamentnek azonban még meg kell választania Ursula von der Leyent, amire várhatóan július közepén kerül sor.

A szocialista Antonio Costa várhatóan figyelembe veszi a többségi viszonyokat a tanács napirendjének meghatározásakor. Hivatali idejét azonban nem rövidítik meg, mint azt korábban az EPP kezdeményezte: a néppárt azt akarta, hogy félidőben legyen egy vezetőváltás a Tanács élén. Costa elfogadta, hogy az Európai Tanács napirendje megfelelően tükrözi majd a néppárti politikai prioritásokat, mivel a néppárt az európai választásokon egyértelmű fölénnyel nyert a szociáldemokratákkal szemben, és összességében mandátumokat szerzett.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Twitter-oldalán és Rómában, Giorgia Melonival folytatott tárgyalása után is kommentálta a megállapodást, kifejezve nemtetszését a Néppárt, a szocialisták és a liberálisok közötti egyezség miatt. Orbán szerint az alku ellentétes mindazzal, amire az EU épült, és megosztottság magvait vetette el. Úgy véli, az EU vezető tisztségviselőinek minden tagállamot kéne képviselniük, "nem csak a baloldaliakat és a liberálisokat". A Politico szerint Olaszország emiatt egy fontos portfóliót kaphat majd az új Európai Bizottságban. Giorgia Meloni szintén csalódott lehet, hiszen az EP-választások után szerette volna elérni, hogy von der Leyenék az ő jobboldali-konzervatív, az európai integrációval szemben kritikus Európai Konzervatívok és Reformerekkel alkossanak szövetséget, és pártcsaládjának valamelyik tagja lehessen az EU egyik legmagasabb tisztségében. A Politico szerint Olaszország emiatt egy fontos portfóliót kaphat majd az új Európai Bizottságban. Orbán Viktor a megállapodásra reagálva Twitteren fogalmazott, a baloldaliakkal és a liberálisokkal való együttműködés ellentmondásos mindazzal, amire az Európai Unió épült, a befogadás helyett pedig a megosztottság magvait ültetik el, és hangsúlyozta, az EU vezető tisztségviselőinek nem csak a liberálisokat és a baloldaliakat, hanem minden tagállamot képviselniük kellene.