Tigrisszúnyog miatti lezárások Olaszországban és a Zwack Unicum tervei

A dengue-láz terjesztője, a tigrisszúnyog elleni küzdelem miatt többször is le kellett zárni Trieszt városrészleteit Olaszországban, ami a magyar ingatlanvásárlók körében is népszerű. A legutóbbi fertőtlenítés június 9-ről 10-re virradó éjszaka történt, amikor a Vicolo Salvia és a Via Savi utcák lakóit arra kérték, hogy tartsák zárva ablakaikat és ajtóikat, kapcsolják ki a légkondicionálókat és ne engedjék ki háziállataikat, mivel a környéket hajnali 4 és 10 óra között fertőtlenítették.

A dengue-láz, amelyet az Ázsiából származó tigrisszúnyog terjeszt, influenzaszerű tüneteket okozhat, és olykor súlyos következményekkel járhat. Tavaly Olaszországban 362 bizonyított esetet regisztráltak, de a tényleges szám ennél magasabb is lehet, tekintettel arra, hogy a megbetegedések 85%-a tünetmentes. Idén még nagyobb megbetegedési hullámra lehet számítani, hiszen június közepéig már 259 esetet jegyeztek fel.

A fertőzés után nem alakul ki védettség, sőt, a második fertőzés súlyosabb lehet, de a betegség nem terjed emberről emberre, ezért kiemelten fontos a tigrisszúnyogok irtása. Az n-tv.de német hírportál szerint a megbetegedések számának emelkedése Olaszországban három tényezőnek tulajdonítható: a külföldön, főleg Argentínában és Brazíliában szerzett fertőzések, a tigrisszúnyog megjelenése Olaszországban, valamint az egyiptomi tigrisszúnyog (Aedes aegypti) hatékonyabb terjedése miatt, amely ellen az olasz hatóságok külön eljárásrendet dolgoztak ki.

A dengue-láz terjedése ellenére Olaszországban nyaralni továbbra is biztonságos, mondta Fabrizio Enrico Pregliasco, a milánói egyetem virológus kutatója. Hozzátette, hogy a tigrisszúnyog és a betegség Európa több országában, például Ausztriában, Franciaországban és Németországban is megjelent. Zwack Sándor, a Zwack Unicum igazgatósági elnökének szavaival élve, Olaszország hagyományosan erős piac a cég számára, ami a család olasz kötődésének is köszönhető. A vállalat tervei között szerepel Dél-Amerika, különösen Brazília és Argentína piacainak meghódítása is, ahol jelentős német kolónia él és az olasz gyökerek is ismertek, ami tovább erősítheti az olasz-magyar kapcsolatokat a vállalati szférában.

Zwack Sándor szerint az elmúlt öt év nagyon nehéz volt, de a cég nemcsak hogy talpon maradt, hanem ezek az akadályok meg is acélozták őket. A nehézségek ellenére május végén növekvő árbevétel mellett csökkenő nyereségről számoltak be a 2023–2024-es üzleti évről. A brand megújítása kapcsán kiemelte, hogy a 25 éves fogyasztók körében erősödtek, miközben a 40 pluszos korosztályban is megmaradt a népszerűségük. Az új generációt technológiai és termékfejlesztésekkel kell megszólítani, miközben nem szabad elfelejteni a hagyományokat.

A Zwack Unicum Nyrt. igazgatósági elnöke a legfontosabb külföldi piacok közül Olaszországot és a feljövőben lévő román piacot emelte ki, amely immár a némettel vetekszik. A hosszú távú tervek kapcsán elárulta, hogy Dunaharasztiban befejeződött a hőszivattyú- és napelem-beruházásuk, és immár geotermikus energiát is hasznosítanak, a környezettudatosság egy kulcstényező a további fejlődésben. Emellett kardinális jelentőségű az erős piacvezető pozíció megtartása Magyarországon az exportpiacok bővítése mellett.