Külföldi tőkebefektetések csökkenése Oroszországban

Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) éves jelentése szerint 2021-ben csökkentek a világszerte megvalósuló külföldi működőtőke-befektetések (FDI), és ez a tendencia Oroszországot is érintette.

A globális FDI 2021-ben 2 százalékkal, 1332 milliárd dollárra mérséklődött. Ez a visszaesés a lassuló világgazdasági növekedésnek és a geopolitikai feszültségeknek tulajdonítható, és már a második egymást követő évben tapasztalható csökkenést jelent.

Az UNCTAD jelentése szerint a fejlett gazdaságokba irányuló befektetések 9 százalékkal, 464 milliárd dollárra nőttek, de az Egyesült Államokban 6 százalékkal, 311 milliárd dollárra csökkentek. A fejlődő országokban az FDI 7 százalékkal, 867 milliárd dollárra esett vissza.

Különösen érzékenyen érintette ez a tendencia Oroszországot, ahol az FDI összege 8,364 milliárd dollárra zuhant, ami jelentősen alacsonyabb az előző év 15,205 milliárd dolláros értékénél.

A jelentés szerzői szerint azonban 2021-ben már mérsékelt növekedés várható az FDI terén, amit a pénzügyi feltételek enyhülése és a befektetések ösztönzésére irányuló összehangolt erőfeszítések elősegíthetnek.