Oroszország szankciókat vezetett be a 444 ellen

Oroszország 81 európai médium, köztük a magyarországi 444.hu elérhetőségét korlátozta válaszul az Európai Unió döntésére, amely három orosz híroldal blokkolását rendelte el.

A TASZSZ állami hírügynökség jelentése szerint Moszkva csak akkor hajlandó feloldani a korlátozásokat, ha az EU is megszünteti az orosz médiumok elleni intézkedéseket. A szankciók az Európai Unió Tanácsának május 17-i döntésére reagálnak, amely június 25-től korlátozza a RIA Novosztyi, az Izvesztyija és a Rosszijszkaja Gazeta híroldalak "minden műsorszolgáltatási tevékenységét".

Az orosz külügyminisztérium szerint az Oroszországi Föderáció olyan médiaszolgáltatókkal szemben tett ellenintézkedéseket, melyek „rendszeresen terjesztenek hamis információkat a különleges katonai művelet menetéről” – ez az orosz újbeszélben az Ukrajna ellen indított háborút jelenti. A közlemény nem rejti véka alá, hogy „tükröző és arányos” megtorló intézkedésről van szó, és az orosz fél többször és különböző szinteken figyelmeztetett, hogy a hazai újságírók politikailag motivált üldözése és az orosz médiák indokolatlan betiltása az EU területén nem marad válasz nélkül.

Azonban Oroszország megígérte, abban az esetben, ha az orosz médiával szembeni korlátozásokat feloldják, az orosz fél szintén felülvizsgálja döntését az „említett médiaoperátorokra” vonatkozóan.

A szankcionált médiumok között szerepel több neves európai lap is, mint például a német Der Spiegel és a Frankfurter Allgemeine Zeitung, a spanyol El País, az olasz La Stampa és a La Repubblica, a francia Le Monde és a Liberation, valamint a brüsszeli Politico és az EUobserver. A 444.hu az egyetlen magyarországi hírportál, amelyet az orosz külügyminisztérium intézkedése érint.

A teljes listát, amely az érintett médiumokat tartalmazza, a TASZSZ állami hírügynökség tette közzé, és Európa-szerte olyan neves hírszolgáltatók kerültek orosz tiltólistára, mint a német Die Zeit, a spanyol El Mundo, az olasz RAI televíziós társaság, a francia Agence France-Presse hírügynökség és Arte televíziós társaság, valamint a szlovák Denník N.

A 27 uniós tagországból 25-ből választottak kitiltani való médiumot az oroszok, Luxemburg és Horvátország maradt ki. Magyarországról a 444.hu az egyetlen a 81 tételes tiltólistán, az összes többi országból több szolgáltatót szankcionáltak. Az állami tévé- és rádiócsoportok közül többek között az osztrák ORF, a holland NOS, az ír RTE, az észt ERR, a görög ERT és az olasz Rai, valamint a közszolgálati tévék közül a spanyol, lett, máltai, cseh és a svéd ezentúl elvileg nem sugározhatnak Oroszországban. Olyan nagy nemzetközi cégeket is korlátoztak, mint az AFP és az EFE hírügynökségek, illetve a Politico. A listán szerepel a befolyásos katolikus lap, a La Croix is, valamint a portugál Público.