Tengerszint-emelkedés: Milliókat fenyeget az otthonuk elvesztése

Egy friss tanulmány szerint a globális felmelegedés következtében bekövetkező tengerszint-emelkedés miatt 2050-re az Egyesült Államokban több millió ember otthona válhat lakhatatlanná, mivel a kritikus infrastruktúrák gyakori árvizeknek lesznek kitéve.

A The Guardian által ismertetett Union of Concerned Scientists (UCS) kutatása rámutat, hogy 2050-re csaknem 1100 kritikus infrastrukturális eszköz kerülhet havi áradások kereszttüzébe az Egyesült Államokban. Ezen eszközök közül 934-et kéthetente fenyeget az árvíz, ami a következő két-három évtizedben lakhatatlanná teheti az érintett tengerparti városrészeket.

Jelenlegi adatok szerint közel 3 millió amerikai él olyan közösségekben, ahol a kritikus infrastruktúrákat 2050-re havonta érinteni fogja az árvíz. Az árvízveszélynek kitett kritikus infrastrukturális eszközök száma 2020-hoz képest várhatóan majdnem megduplázódik, még ha csak a tengerszint-emelkedés közepes ütemét is vesszük alapul, nem a legrosszabb forgatókönyvet.

Kaliforniában, Floridában, Louisianában, Marylandben, Massachusettsben és New Jerseyben található a legtöbb olyan kritikus infrastruktúra, amelyet vagy megerősíteni kell az árvizekkel szemben, vagy biztonságosabb helyre kell költöztetni.

Az UCS elemzése szerint az államokon belül a part menti árvizek terhei nem oszlanak meg egyenlően. A 2050-ig gyakori árvizekkel szembenéző kritikus eszközök több mint felét olyan közösségekben találjuk, amelyek már most is hátrányos helyzetben vannak a történelmi és jelenlegi strukturális rasszizmus, diszkrimináció és szennyezés miatt.