Macron: A szélsőbal vagy a szélsőjobb győzelme polgárháborút fog kirobbantani

Emmanuel Macron francia elnök szerint a szélsőbal vagy a szélsőjobb győzelme „polgárháborút fog kirobbantani” Franciaországban, ezt követően, hogy történelmi vereséget szenvedett, előrehozott parlamenti választásokat kellett kiírnia.

A Génération Do It Yourself nevű népszerű francia üzleti podcast adásában Macron elmondta, hogy a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés és az Új Népfront nevű baloldali koalíció, amely az Engedetlen Franciaország, a francia Kommunista Párt, a Zöldek és a Szocialista Párt összefogásából áll, lehet a parlamenti választások két nagy esélyese. A közvélemény-kutatások szerint a Nemzeti Tömörülés áll az élen, a második helyen az Új Népfront, és csak harmadik Macron Ensamble! koalíciója és szövetségesei.

Az európai parlamenti választások exit polljai alapján Macron súlyos vereséget szenvedett, aminek következtében bejelentette a francia nemzetgyűlés feloszlatását és három héten belül előrehozott választások kiírását. A kétfordulós választásokat június harmincadikán és július hetedikén tartják meg.

Marine Le Pen és Jordan Bardella vezette szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés öt éve a népszerűségi listák élén áll, de az elnökválasztáson eddig soha nem voltak esélyesek, mivel a politikai mezőny többsége összefogott ellenük. Le Pen az elmúlt évben tudatosan növelte előnyét, miközben Macron Ensamble! koalíciója népszerűségét veszítette.

A Nemzeti Tömörülés győzelme nemcsak Franciaországban, hanem európai szinten is következményekkel járhat. A párt választási kiáltványában szigorú bevándorlási korlátozásokat és az állampolgársághoz való jog megvonását ígéri azoktól a Franciaországban született gyerekektől, akiknek külföldi hátterű szülei vannak. Macron szerint a Nemzeti Tömörülés válaszai a bűnözésre és bevándorlással kapcsolatos aggodalmakra „megbélyegzésen és megosztottságon” alapulnak, ami „polgárháborúhoz vezet”.

Macron nem az első a francia vezetésből, aki azzal riogatott, hogy erőszakos cselekmények várhatóak Franciaországban. Gérald Darmanin belügyminiszter és Bruno Le Maire pénzügyminiszter is aggodalmukat fejezték ki a rend, a nyugalom és a béke fenntarthatóságát illetően. Darmanin szerint „rendkívül erős feszültségek” jöhetnek Franciaországban, nemcsak a választási időszakban, hanem ősszel is, míg Le Maire szerint az RN nem a stabilitás és a béke tényezője, hanem a rendetlenség és az erőszak tényezői.

Az Új Népfront egyik vezető ereje, az Elégedetlen Franciaország pártot Jean-Luc Mélenchon vezeti, aki a harmadik helyen végzett a 2022-es elnökválasztáson. A párt és vezetője az utóbbi időben Izrael-ellenes és a Hamász palesztin terrorszervezet bűneit relativizáló kijelentéseivel vétette észre magát.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke Macron szavaira reagálva azt mondta: "Nem kellett volna ezt mondania." Mélenchon szintén bírálta Macron kijelentéseit, megjegyezve, éppen az elnök az, aki nyugtalanságot szít, például a francia tengerentúli területen, Új-Kaledóniában, ahol hetek óta tartanak a Párizs-ellenes zavargások.

A választási kampány hivatalosan június 17-én kezdődött, és a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a Marine Le Pen fémjelezte Nemzeti Tömörülésre a választók 36 százaléka szavazna, amit 29,5 százalékponttal a szélsőbaltól balközépig terjedő Új Népfront követ, majd jócskán lemaradva következik a Macron-féle Ensamble 20,5 százalékponttal. Így jelenleg a június 30-án, illetve július 7-én tartott választások után a legvalószínűbb, hogy ún. társbérlet jöhet: míg az elnök Emmanuel Macron személyében a Reneszánsz párt adja, addig a miniszterelnök vélhetően a Nemzeti Tömörülés vezetője, Jordan Bardella lesz, amennyiben a kampány maradék részében nem történik semmi drasztikus.