A Kreml figyelmeztetése a nyugati bankoknak

Az európai bankoknak komoly következményekkel kell számolniuk, ha kivonulnak Oroszországból, figyelmeztetett Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az európai bankok oroszországi kivonulása nemcsak az orosz, hanem a nyugati vállalatoknak is károkat okozhat. Peszkov kiemelte, hogy számos nyugati vállalat még mindig igénybe veszi a banki szolgáltatásokat Oroszországban.

A nyugati szankciók hatálya alatt álló orosz nagybankok helyzetében a külföldi bankok, mint például az osztrák Raiffeisen Bank és az olasz UniCredit, fontos szerepet játszanak a pénzeszközök transzferálásában, mind hazai, mind külföldi ügyfelek számára.

Az Európai Központi Bank bankfelügyelete arra ösztönzi a jelentős oroszországi kitettséggel rendelkező bankokat, hogy gyorsítsák fel a kockázatok csökkentésére irányuló erőfeszítéseiket, és határozzanak meg egy világos ütemtervet a piacról való kivonulásra.

A Raiffeisen Bankot különösen nagy oroszországi profitja és Moszkvával való kapcsolatai miatt vizsgálják, és az amerikai pénzügyminisztérium figyelmeztette őket, hogy korlátozhatják hozzáférésüket az amerikai pénzügyi rendszerhez.

Peszkov emlékeztetett arra, hogy számos nyugati vállalat továbbra is aktív az orosz gazdaságban, és jelentős befektetésekkel rendelkeznek az országban. Ha a banki szolgáltatások megszűnnének, ezek a vállalatok hasonló károkat szenvednének, mint az orosz vállalatok.

A Reuters elemzése szerint körülbelül 1000 vállalat hagyta el eddig az orosz piacot, ami mintegy 107 milliárd dollárba került nekik a leírások és bevételkiesések miatt.