Egy izraeli légicsapás végzett a Hamász vezetőjének rokonaival, és az ENSZ ellen is per indult

Az Izrael-Hamász konfliktusban az elmúlt napok eseményei során izraeli légicsapások érték a Hamász egyik vezetőjének rokonait, és egy iskolát is, amelyet az ENSZ működtetett.

Az izraeli hadsereg által végrehajtott légicsapások során több, a Hamászhoz köthető célpontot értek el. Ezen támadások következtében többek között a Hamász politikai szárnyának főtitkárának, Iszmail Hánijénak egyik lánytestvére is életét vesztette, amikor találat érte a Földközi-tenger partján található Shati menekülttábort. A konfliktus újabb mélységeket ért el, és a feszültség a térségben tovább növekszik. Az izraeli hadsereg elismerte, hogy iskolaépületeket is támadott, azonban állítása szerint ezeket a Hamász terroristái használták búvóhelynek.

Az október 7-i terrortámadás 101 izraeli áldozata, illetve családjaik egymilliárd dollárra perelték be az ENSZ palesztin segélyezési alapját (UNRWA). A vád szerint a szervezet engedélyezte a Hamásznak, hogy fegyverraktárakat és alagútlejárókat alakítson ki létesítményeiben, és így közvetetten támogatta a terroristákat. A 167 oldalas vádiratban nem csak az UNRWA-t, hanem annak hét egykori és jelenlegi vezetője is vádlottként szerepel.

Az Izraelben alkotmánybíróságként funkcionáló Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében nincs jogi alapja annak, hogy az ultraortodox férfiak mentességet élvezzenek a kötelező katonai szolgálat alól. Ez a döntés heves vitát váltott ki az ultraortodox közösségekben, ahol Arjeh Deri politikus úgy véli, a vallási tanulmányok és imák is hozzájárulnak Izrael védelméhez.

Az Izrael-Hamász háború legfrissebb történéseit folyamatosan figyelemmel kísérhetjük.