Újra megnyílt a Vezúv által elpusztított strand

Herculaneum tengerpartja, ahol a Vezúv kitörésekor 330 ember vesztette életét, most ismét látogatható. A helyszín, ahol sokan a láva elől menekülve haltak meg, 2000 év után nyitja meg kapuit a nagyközönség számára.

Herculaneum, a Vezúv i.sz. 79-ben történt kitörésének egyik áldozata, újra fogadja a látogatókat. A kis tengerparti helység, amelyet a vulkán pusztított el, hasonlóan Pompejihez, évszázadok óta rejtve maradt a világ elől. A strandot, amelyet egykor vulkáni eredetű fekete homok borított, most a restaurátorok sötét színű anyaggal borították be, hogy a látogatók ugyanúgy láthassák, mint a rómaiak. Az alagúton keresztül érkezők számára tárul fel a történelmi tengerpart látványa.

A helyszín legalább 330 ember végső nyughelye, akik a Vezúv kitörésekor próbáltak menekülni a forró láva elől. Sokan a tengerpart felé vették az irányt, remélve a megmenekülést, de végül ott vesztették életüket. A csónakházakban főleg nők és gyerekek maradványait találták meg, míg a tengerparton inkább fiatal férfiak holttesteire bukkantak.

Egy 2020-as tanulmány szerint nem csak a hő okozhatta a haláleseteket, hanem a vulkáni mérgező füst is szerepet játszhatott ebben. A csónakházakban talált csontvázak vizsgálata során jutottak erre a következtetésre.

A régészek 2021-ben egy középkorú férfi csontvázát fedezték fel a tengerparton, néhány lépésre a víztől. A férfi egy táskát tartott magánál, amely valószínűleg a legfontosabb holmijait tartalmazta menekülés közben. Azonban egy fagerenda zuhanhatott rá, mivel a koponyája össze volt zúzva.