Finnország elsőként kezdi meg az emberek madárinfluenza elleni oltását

Finnország tervei szerint már a következő héten megkezdi néhány állatokkal érintkező munkavállaló megelőző védőoltását a madárinfluenza ellen, ezzel az ország lesz az első a világon, amely embereket olt be a betegség ellen.

A skandináv ország 10 000 ember számára szerezte be a vakcinát, amely két injekcióból áll, a CSL Seqirus gyártótól, mint az uniós közös beszerzés része, amely összesen 40 millió adagot biztosít 15 nemzet számára. Az ausztrál gyártó megerősítette, hogy Finnország lesz az első, ahol a vakcinát bevezetik.

A finn Egészségügyi és Jóléti Intézet (THL) szerint a vakcinát azoknak ajánlják, akik 18 évesnél idősebbek és munkájuk vagy egyéb körülményeik miatt fokozottan ki vannak téve a madárinfluenza megbetegedésének kockázatának. A H5N1-es madárinfluenza törzs az elmúlt években világszerte több százmillió baromfit pusztított el, és egyre inkább átterjed az emlősökre is, beleértve az Egyesült Államokban a teheneket, és néhány esetben az emberekre is.

Finnországban eddig nem észleltek embereknél fertőzést, de a szőrmefarmok jelentette átviteli kockázatok miatt fontosnak tartják a védőoltások bevezetését. "A finnországi körülmények különlegesek, mivel itt szőrmefarmok találhatók, ahol az állatok vadon élő állatokkal kerülhetnek kapcsolatba" – magyarázta Hanna Nohynek, a THL főorvosa.

A tavalyi madárinfluenza kitörések következtében Finnországban mintegy 485 000 szőrmefarmokon élő nyércet és rókát kellett levágni a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. A THL szóvivője szerint az oltások valószínűleg már a következő héten megkezdődnek az ország egyes részein.

A vakcinát elsősorban a szőrme- és baromfifarmok dolgozói, a madárinfluenza-mintákat kezelő laboránsok, az állatorvosok, valamint a vadon élő madarakat gondozó menhelyek, állattenyésztő farmok és állati melléktermékeket feldolgozó üzemek takarítói kaphatják meg.