Észak-Korea ismételten szemeteszsákokat küldött Dél-Koreába

A szöuli vezérkar szerint Észak-Korea körülbelül 350 szemeteszsákot szállító léggömböt küldött Dél-Koreába, ami május vége óta az ötödik ilyen eset.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium tájékoztatása szerint a léggömbökben talált hulladékok között nem voltak veszélyes vagy mérgező anyagok, csupán papír- és műanyaghulladékok, valamint hamisított ruházati luxustermékek és amerikai Disney rajzfilmfigurák, például Miki egér vagy Micimackó ábrázolásával ellátott ruhadarabok. Egyes ruhák ollóval szétszabdalt darabok voltak, amelyek egy dél-koreai textilipari vállalat termékei, amely 2000 óta küld ruhákat Észak-Koreába.

Észak-Korea ezzel a lépéssel valószínűleg megpróbálta elfedni gazdasági nehézségeit és népének rossz életkörülményeit, azzal, hogy a műanyag palackokról eltávolították a címkéket és a kupakokat, hogy nehezebben azonosíthatóak legyenek. A korábbi küldeményekben ürülék és más, biológiailag és vegyileg veszélyes anyagok is voltak.

Az Index beszámolója szerint az észak-koreai léggömbös akció válasz volt egy dél-koreai aktivistacsoport cselekedetére, amely Phenjan-ellenes propagandaröplapokat, élelmiszert, pénzt, gyógyszert és az észak-koreai vezetést bíráló szórólapokat tartalmazó ballonokat küldött át Észak-Koreába. A dél-koreai elnöki hivatal válaszként hangosbeszélők telepítését jelentette be a határ környékére.

A feszültség tovább nőtt, amikor pénteken a szöuli hadsereg figyelmeztető lövéseket adott le, miután észak-koreai katonák rövid időre átlépték a határukat. Az elmúlt hónapokban Észak-Korea megerősítette a határt, taktikai utakat épített ki és több aknát helyezett el.

Kim Jodzsong, az északi diktátor, Kim Dzsongun húga „az őszinteség ajándékainak” nevezte a léggömböket.