Dmitrij Medvegyev kemény üzenetet küldött az EU-nak

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese a Telegram-csatornáján keresztül fenyegető hangnemet ütött meg az Európai Unióval szemben az új szankciócsomag kapcsán, amit nem hajlandók megbocsátani. A volt orosz elnök szerint az Európai Unió által bevezetett legújabb, 14. szankciócsomag nem éri el a kívánt hatást, és Európának okoz nagyobb károkat, mint Oroszországnak.

Medvegyev határozottan kijelentette, hogy Oroszország túl fogja élni a szankciókat, de nem fogja elfelejteni és megbocsátani azokat, akik a népének ártani akarnak. Úgy véli, az új szankciók unalmasak és ismétlődőek, és az európai politikusok saját országuk érdekeit áldozzák fel, miközben ezek a korlátozások Oroszországnak kevésbé fájnak.

Medvegyev szerint az oroszellenes szankciók következtében Európa mintegy 1,5 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el tavaly év végére, míg Oroszország sikeresen átirányította kereskedelmét az ázsiai piacokra. A politikus kritikája szerint Európa egyrészt új szankciókat hagy jóvá, másrészt továbbra is orosz gázt vásárol, amit egyfajta mentőövként említ. Az EU 14. szankciócsomagját 2022. június 24-én fogadták el.