Világelső mezőgazdasági szén-dioxid-adó Dániában

Dánia bejelentette, hogy bevezet egy olyan mezőgazdasági szén-dioxid-adót, amely a világon egyedülálló, és amely hozzájárulhat a skandináv ország 2030-ra kitűzött éghajlati céljainak eléréséhez.

A Bloomberg és a Politico információi szerint a dán kormány hétfőn tett közzé egy olyan tervezetet, amely értelmében a mezőgazdasági termelőknek 2030-tól tonnánként 120 dán koronát (körülbelül 16 eurót, 6300 forintot) kell majd fizetniük a kibocsátott szén-dioxid-egyenérték után, ami 2035-től tonnánként 300 koronára (körülbelül 40 euróra) emelkedik, bár a gazdálkodók ezzel egyidejűleg magasabb adókedvezményekben is részesülhetnek.

Dánia ezzel az intézkedéssel az elsők között lép fel a mezőgazdasági kibocsátások ellen. Új-Zéland, amely hasonló adó bevezetését tervezte és amely a dán tervek inspirációjául szolgált, a hónap elején bejelentette, hogy legkésőbb 2030-ig elhalasztja a mezőgazdasági széndioxid-kibocsátási adó bevezetését.

A dán kormány által bevezetett intézkedések várhatóan 2030-ra 1,8 millió tonnával csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást, ami lehetővé teszi az ország számára, hogy teljesítse a 70%-os kibocsátáscsökkentési célját. Emellett a kormány 40 milliárd korona értékű támogatást is nyújt az átállás megkönnyítésére, és 2045-ig 250 ezer hektár mezőgazdasági földet tervez erdősíteni újra.

Dánia mezőgazdasága, amely jelentős sertéshús és tejtermék exportőr, a skandináv országok egyik legnagyobb kibocsátója. Szakértők szerint a mezőgazdasági szektor beavatkozás nélkül a dán kibocsátás 46%-áért lenne felelős 2030-ban. A dán agráripari érdekszövetkezetek is támogatják a javaslatot, és az öt érdekszövetkezet azt ajánlja a dán képviselőknek, hogy a tervezet alapján elkészített törvényjavaslatot minél hamarabb fogadják el a dán parlamentben, a Folketingben.

Ugyanakkor nem kizárólag Dániában foglalkoznak az agráripar zöldítésével – a tavalyi, egész Európában lévő gazdatüntetések egyik célja épp az volt, hogy a környezetvédelmi szabályok ne növeljék a gazdák pénzügyi és bürokratikus terheit.