A dagesztáni terrortámadás és a belföldi stabilitás bomlása

Legkevesebb tizenöt rendőr és négy civil, valamint öt vagy hat fegyveres támadó is meghalt, negyvenhat ember pedig megsérült abban a terrortámadásban, ami vasárnap történt Dagesztán két városában, Mahacskalában és a tőle 120 kilométerre fekvő Derbentben.

A BBC szerint az összehangolt támadást az ortodox pünkösdre időzítették, templomokat, zsinagógákat és egy forgalomirányító rendőrposztot támadtak meg. A támadásokat követően a biztonsági erők hétfőre likvidálták a támadókat, és a dagesztáni nyomozati igazgatóság terrorizmus gyanújával vizsgálja az eseményeket. Dagesztán vezetése három nap gyászt hirdetett, a zászlókat félárbócra eresztették, és a kulturális intézményekben törölték a szórakoztató rendezvényeket.

Az elkövetők között volt Oszman és Adil Omarov is, egy helyi járási vezető fiai. Az apjukat, Magomed Omarovot azonnali hatállyal elmozdították pozíciójából, és a hatóságok kihallgatták. Omarov elmondása szerint tudta, hogy fiai az iszlám vahabita irányzatát követik, de már évek óta nem beszél velük. Az elkövetők szintjén az iszlám radikális irány nyilvánvaló, hasonlóan a márciusi, Moszkva melletti Crocus City Hallban történt merénylethez, amelyet az Iszlám Állam afganisztáni ága hajtott végre.

A dagesztáni elnök szerint a támadást külföldön tervelték ki, és annak köze van az ukrajnai háborúhoz. Dmitrij Gadzsijev orosz parlamenti képviselő szerint „a NATO-országok és Ukrajna különleges szolgálatai” állhatnak a támadás mögött. Dmitrij Rogozsin, a részben megszállt ukrán Zaporizzsja megye szenátora szerint nem előremutató minden ilyen esetet az ukránokra kenni, és az ukrajnai háborúba túl nagy arányban soroztak be oroszországi kisebbségi lakosokat, ami szíthatja az állammal szembeni elégedetlenséget.

A támadás egyik áldozata egy 66 éves derbenti ortodox pap, Nyikolaj Kotyelnyikov volt, aki több mint 40 éve szolgálta a gyülekezetet. A Politico szerint a papnak elvágták a torkát, a Reuters szerint pedig felgyújtották a templomot. A derbenti önkormányzat sajtófőnöke szerint azonban lövedék végzett a pappal. A támadók felgyújtották a zsinagógákat is, de a Times of Israel szerint a megtámadott zsinagógák üresek voltak, és az izraeli külügyminisztérium nem tud zsidó áldozatról vagy sérültről.

Az orosz hatóságok nagyszabású akciót indítottak az esetlegesen életben maradt és nem elfogott támadók vagy segítőik után, amit hétfőn befejezettnek nyilvánítottak. A Times of Israel szerint ellentmondásos nyilatkozatok jelentek meg a likvidált elkövetők számáról.

Az etnikailag sokszínű, elsöprő többségben muszlimok lakta Dagesztánban korábban is történtek iszlamista támadások. A BBC szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég még azt mondta, Oroszország nem lehet az iszlamista terrorizmus célpontja, de három hónappal később az FSZB már közölte, elfojtott egy Iszlám Állam-féle támadási kísérletet egy moszkvai zsinagóga ellen.

A diktatúrák propagandamegoldásaira jellemző, hogy egységes ellenséget mutatnak fel a társadalomnak. Alekszandr Baunov szerint a Nyugattal kapcsolatban állhat a dagesztáni tragédia, de nem úgy, ahogyan az orosz vezetés tálalja. A nyugati és az orosz hírszerzés közötti kapcsolat megszűnése miatt nem érkezett információ a támadásról. Ahmet Jarlikapov szerint a támadás egy belső helyzet, amelyet komolyan kell kezelni, és nem látja annak jelét, hogy a támadást külföldről irányították volna.