Feladta magát az Interpol által keresett kokainkirály

Feladta magát a hatóságoknak Bulgária egyik leghírhedtebb kábítószer-kereskedője, Evelin Banev, becenevén „Brendo”, aki 2018 óta volt szökésben és akit az Interpol vörös jelzéssel keresett.

Hétfő reggel történt meg az esemény, amikor is „Brendo” önként jelent meg a szófiai börtönben, ügyvédje, Petar Zafirov társaságában. A belügyminisztérium szóvivője erősítette meg az AFP francia hírügynökségnek, hogy a nemzetközi elfogatóparancs alapján körözött 59 éves férfi maga döntött úgy, hogy feladja magát.

A vörös jelzés, amelyet az Interpol adott ki, a legmagasabb szintű riasztás, amely arra szólítja fel a tagállamokat, hogy előzetes letartóztatásba helyezzék a keresett személyt a kiadatás céljából.

Evelin Banev korábban, 2013-ban kapott hét és fél év börtönbüntetést Bulgáriában egy pénzmosási ügy miatt, amit később hat évre csökkentettek. Az ítéletet azonban sosem töltötte le, mivel szabadlábra helyezése után megszökött.

A férfi nem csak hazájában, hanem nemzetközi szinten is ismertté vált bűncselekményei révén. Ukrajnában 2021 szeptemberében őrizetbe vették, de hamar szabadon engedték, és ezután nyoma veszett. Olaszországban 20 év börtönbüntetésre ítélték, mivel 2004 és 2007 között 40 tonna kokaint szállított Latin-Amerikából a calabriai 'ndrangheta számára. Romániában is több mint tíz év börtönt kapott.

Az MTI beszámolója szerint a férfi lányát 2013-ban elrabolták, majd 47 nap múlva váltságdíj ellenében szabadon engedték, rejtélyes körülmények között.

Olaszországban a droghasználat, különösen a kokainfogyasztás, jelentős problémát jelent. Az olasz kormány éves jelentése szerint csaknem 960 000, 15 és 19 év közötti fiatal, azaz a korosztály 39%-a fogyasztott már legalább egyszer illegális szereket. Tavaly mintegy 54 000 fiatal fogyasztott kokaint, és mintegy 550 000-en használtak kannabiszhoz kapcsolódó termékeket. Az illegális szerek járványként terjednek az országban, és a veszélyt kevéssé ismerik fel - mondta Alfredo Mantovano, Giorgia Meloni miniszterelnök jobboldali kormányának egyik államtitkára. 2022-ben mintegy 16,4 milliárd euró értékben vásároltak kábítószert Olaszországban, főként kokainból és kannabiszszármazékokból. A kormány külön felhívta a figyelmet a fentanil veszélyeire, amely bár Olaszországban még nem terjedt el széles körben, de már bejutott az országba. A rendőri fellépés is fokozódott: 2023-ban közel 89 tonna illegális anyagot foglaltak le, és mintegy 27 700 ember ellen tettek feljelentést kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt.