Oroszországban betiltották a 444.hu-t

Az orosz külügyminisztérium által kiadott friss tiltólistára felkerült az egyetlen magyar híroldal, a 444.hu. A portál tájékoztatása szerint június 25-től 81 európai hírszolgáltatót érint a korlátozás Oroszországban, amelyeket országonként is részleteznek a minisztérium honlapján.

A tiltásra válaszul hozott intézkedés az Európai Unió Tanácsának május 17-i döntésére reagál, amely megtiltotta három orosz médium – a RIA Novosztyi, az Izvesztyia Médiainformációs Központ és a Rosszijszkaja Gazeta – minden műsorszórási tevékenységét, és ez a döntés szintén június 25-én lépett hatályba.

Az orosz külügyminisztérium által közzétett listán számos európai ország médiumai szerepelnek, többek között Ausztriából az ORF, Belgiumból a Le Vif és a Knack, Bulgáriából a Mediapool és a 24 Chasa. Németországból többek között a Der Spiegel, a Die Zeit és a Frankfurter Allgemeine Zeitung került fel a listára. Görögországból az ERT, a Skai média és a Mega televíziós csatorna, valamint a Proto Thema újság is érintett. Dániából a Berlingske napilap és az Information kiadó, Írországból a RTE nemzeti televízió és rádió, valamint az Irish Times és az Irish Independent újságok szerepelnek a tiltólistán.

A spanyol El Mundo, El Pais és az EFE hírügynökség mellett a Televisión Española is korlátozás alá került. Olaszországból a LA7 televíziós csatorna, a La Stampa és a La Repubblica újságok, valamint a RAI televíziós társaság is a listán található. Ciprus, Lettország, Litvánia, Málta, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Finnország, Franciaország, Csehország, Svédország és Észtország médiumai is érintettek, valamint több összeurópai médium, mint például az Agence Europe, a Politico, a Svoboda Satellite Package és az Euobserver internetes kiadás.