Orosz-szerb kapcsolatok hűlésének jelei

Az Oroszország és Szerbia közötti hagyományosan szoros kapcsolatok megromlásának jelei mutatkoznak, miután az orosz állami televízióban éles bírálatok érték Szerbiát fegyverszállításai miatt.

Az oroszok és a szerbek közötti kapcsolat hagyományosan erős, különösen a Balkánon, azonban most távolság keletkezhet közöttük. Az orosz állami televízió műsorvezetői arról beszélgettek, hogy Szerbia fegyvereket szállít Ukrajnának, ami nem találkozik az orosz érdekekkel. A szerb fegyverszállítások, amelyek harmadik országokon keresztül történnek, körülbelül 800 millió euró bevételt jelentenek Szerbiának.

Szergej Mardan, az orosz állami televízió egyik műsorvezetője kifejezetten ellenséges hangnemet használt, amikor kijelentette, hogy „Belgrád már nem Oroszország barátja, hanem az ellensége”. Ez a nyilatkozat önmagában még nem jelenti a diplomáciai kapcsolatok megszakadását, de világosan jelzi az orosz nemtetszést a szerb tevékenységekkel kapcsolatban.

Moszkva befolyása a szerb fővárosban hagyományosan erős, és több szerb önkéntes is harcol az oroszok oldalán Ukrajnában. A két nép közötti kapcsolatokat elsősorban a pánszláv eszmék erősítik, de a jelenlegi helyzetben ezek a kapcsolatok megrendülhetnek. Alekszandar Vucsics szerb elnök elismerte, hogy Szerbia lőszert exportál, de hangsúlyozta, hogy az ország nem állhat egyik fél oldalára sem, és üzleti lehetőségként értékeli a kivitelt. A kérdés az, hogy Vucsics a jövőben is folytatja-e a rejtett fegyverkereskedelmet Ukrajnával, vagy az orosz nyomásra változtat politikáján.

A szerb elnök a nyugati nyomás ellenére sem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, és nem állította le a két ország közötti légi közlekedést, bár azt állítja, elkötelezett Szerbia uniós tagsága mellett. Vucsics óvatosan nyilatkozik az Ukrajnába küldött lőszerekről, hogy ne vívja ki a szerb szélsőjobb haragját, ugyanakkor Szerbia hatalmas segítséget nyújt Ukrajnának Oroszország ellen. Szerbia, még Jugoszlávia részeként fejlett hadiiparral rendelkezett a hidegháború éveiben, és ma is gyárt szovjet szabványú lőszereket, amelyeket az ukrán fegyveres erők használnak.

A szerb és az orosz elnök évek óta nem találkozott, ami további távolságtartásra utal. Európa és az Egyesült Államok évek óta fáradoznak ezen, a kulcsszereplő pedig Christopher Hill amerikai nagykövet, aki egy hónappal az Ukrajna ellen indított invázió után érkezett Belgrádba. Elemzők szerint a Nyugat számára fontosabbá vált Ukrajna támogatása, mint a szerb demokratikus reformok kikényszerítése.