A baltimore-i hídbalesetet okozó hajó elhagyta a kikötőt

Kihajózott a baltimore-i kikötőből az a konténerszállító hajó, amely márciusban összeütközött a Francis Scott Key híddal, ami következtében a híd összedőlt.

A Dali nevű, közel 300 méter hosszú teherhajó kikötői kalauzok segítségével, saját motorját használva indult útnak Virginia állam partvidéke felé. A hajóról a nemzetközi kikötőben mintegy 1500 konténert távolítottak el a súlycsökkentés érdekében, és körülötte fél kilométeres biztonsági zónát alakítottak ki. A fedélzeten tartózkodik a 22 fős legénység, akik közül már csak négyen vannak a baleset idején is szolgálatba lévők közül a BBC szerint, valamint 6 szakértő, akik a helyreállítási munkálatokban vesznek részt.

A márciusi balesetet áramszünet okozta, amikor a Dali nekiütközött a hídnak. A szerencsétlenség során több jármű is a vízbe zuhant, és a helyi tűzoltóság tömegbalesetnek minősítette az eseményt. A hídon dolgozó karbantartó munkások közül hatan vesztették életüket, volt, akinek a maradványait csak hetekkel később találták meg. A hajó vészjelzést adott le az ütközés előtt, így a rendőrség le tudta állítani a híd forgalmát, de a munkásokat már nem értesítették időben.

A hajót a híd acélszerkezete fogva tartotta egészen május 20-ig, ekkor sikerült csak kiszabadítani. A szerencsétlenség nyomán a baltimore-i központtal működő Johns Hopkins Egyetem szakértői csoportot hozott létre, amelynek feladata, hogy megvizsgálja a hasonló, kikötői bejáratok felett ívelő hidak stabilitását, és azt, hogy azok miként reagálnának egy olyan becsapódásra, mint ami a Francis Scott Key híd végét okozta.

Maryland állam kormányzója, Wes Moore és Joe Biden elnök is ígéretet tett a híd újjáépítésére, szövetségi források felhasználásával. A 1977-ben átadott híd, amely fontos közlekedési útvonal volt az államban, várhatóan 2028-ra nyílik meg újra.

Baltimore kikötőjét a hídomlás miatt több hétre teljesen le kellett zárni, majd fokozatosan nyitották újra, teljes kapacitással május végén kezdhetett ismét üzemelni. A kikötői zárlat érzékelhető kiesést okozott az amerikai gazdaság számára, mert a keleti partvidék egyik meghatározó teherszállítási központjáról van szó, és ezrek maradtak átmenetileg munka nélkül.